Το ακρωνύμιο FAANGM αναφέρεται στις μετοχές των 6 κυρίαρχων Αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών Facebook (Meta Platforms, FB), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Netflix (NFLX), Google (Alphabet, GOOG) και Microsoft (MSFT).

Το ακρωνύμιο αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως FANG από τον Jim Cramer, παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου CNBC το 2013, ενώ το 2017 προστέθηκε η μετοχή της Apple μετασχηματίζοντας το ακρωνύμιο σε FAANG.

Έπειτα από διάφορες συζητήσεις στους επενδυτικούς κύκλους και στα μέσα ενημέρωσης, προστέθηκε στο ακρωνύμιο το γράμμα Μ από την μετοχή της Microsoft, διαμορφώνοντας το ακρωνύμιο στο τελικό FAANGM.

Στο σημείο αυτό αξίζει να παρατηρήσουμε ότι και οι 6 αυτές μετοχές διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο NASDAQ, το οποίο ειδικεύεται σε εταιρείες τεχνολογίας. Οι μετοχές αυτές συμμετέχουν παράλληλα και στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, αποτελώντας το 20.9% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη σύμφωνα με στοιχεία της 21ης Ιανουαρίου 2022.

Όμως οι ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, έφεραν κάποιες πρόσθετες εταιρείες στο προσκήνιο, με την αξία των μετοχών τους καθώς και την υψηλή τους συνολική κεφαλαιοποίηση, να τις κατατάσσουν μεταξύ των παραπάνω αναφερόμενων κολοσσών.

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το ακρωνύμιο FANG+ αλλά και ο χρηματιστηριακός δείκτης NYSE FANG+, στον οποίο εκπροσωπούνται σήμερα 4 επιπλέον εταιρείες, η Alibaba (BABA), η Baidu (BIDU), η NVIDIA (NVDA) και η Tesla (TSLA). Κατά αυτό τον τρόπο, ο δείκτης NYSE FANG+ παρέχει έκθεση σε συνολικά 10 από τους σύγχρονους τεχνολογικούς γίγαντες με ιδιαίτερα υψηλή εμπορευσιμότητα, με την υποκείμενη σύνθεσή του να σταθμίζεται εξίσου σε όλες τις μετοχές, διαμορφώνοντας ένα πιο διαφοροποιημένο και ορθά εκπροσωπούμενο χαρτοφυλάκιο.

Μέχρι και σήμερα, ο δείκτης NYSE FANG+ συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι άλλων βασικών χρηματιστηριακών δεικτών των Η.Π.Α. και να παρέχει ένα βιώσιμο όχημα διαχείρισης κινδύνου. Ο δείκτης σημείωσε μία εκπληκτική ετησιοποιημένη συνολική απόδοση της τάξης του 31.93% από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με την απόδοση του δείκτη NASDAQ-100 κατά 22.15%, του δείκτη S&P 500 κατά 14.77% και του S&P 500 Information Technology Index κατά 24,88%.

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζουμε τις 10 μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών που αναφέρονται ως FANG+ και αποτελούν παράλληλα τον δείκτη NYSE FANG+, σε κατάταξη βάσει της ετήσιας απόδοσής τους για το 2021, και σε παράλληλη σύγκριση με την απόδοση του δείκτη S&P 500.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εντυπωσιακή πορεία της μετοχής της NVIDIA (NVDA), της δημοφιλούς Αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας η οποία πρωτοπορεί στον σχεδιασμό μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPUs), με σημαντικές εφαρμογές, μεταξύ άλλων, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στο επαγγελματικό λογισμικό σχεδίασης και στην επιστημονική έρευνα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η NVIDIA εστιάζει παράλληλα τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στους υπερυπολογιστές (supercomputers), στα αυτοοδηγούμενα οχήματα (self-driving vehicles), στην τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), στην μηχανική μάθηση (machine learning) και στην βαθιά μάθηση (deep learning).

Από την άλλη πλευρά, εντυπωσιάζουν οι αρνητικές αποδόσεις των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών Alibaba (BABA) και Baidu (BIDU).

Share this post on: