Ταυτότητα του Ινστιτούτου

Αποστολή – Όραμα – Αξίες

Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Financial Literacy Institute) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Αποτελεί την πρώτη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στη χώρα μας, το έργο της οποίας είναι αφιερωμένο στη διάδοση της χρηματοοικονομικής γνώσης και στην καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Το Ινστιτούτο, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του, έχει ήδη αναλάβει πολλαπλές δράσεις για την ανάδειξη της αξίας της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στη ζωή των πολιτών, διοργανώνοντας ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, πραγματοποιώντας συνεχή επιστημονική έρευνα, δημιουργώντας υψηλής ποιότητας σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και κτίζοντας ισχυρές διεθνείς συνεργασίες. Με τις δράσεις αυτές θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα μας και όχι μόνο.

Το Ινστιτούτο, μέσω των πρωτοβουλιών του, απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, δίνει όμως ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά και στους εφήβους. Παράλληλα, αναπτύσσει δράσεις και για άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως για τους ανέργους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους και τους μετανάστες.

Μακροχρόνιος στόχος του Ινστιτούτου είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών. Μιας κοινωνίας όπου οι πολίτες, χωρίς κανέναν χρηματοοικονομικό αποκλεισμό (financial exclusion), θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντιληφθούν καλύτερα «τη μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, τη χρησιμότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων και τη λειτουργία των αγορών, ώστε σε κάθε φάση της ζωής τους να μπορούν να λαμβάνουν τις βέλτιστες αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων τους.

Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα βελτιώσουν το επίπεδο της ατομικής και οικογενειακής τους χρηματοοικονομικής ευημερίας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αέναη ευημερία μιας κοινωνίας.

Η αποστολή μας

Αποστολή και κύριο μέλημά μας είναι η διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, τόσο με παραδοσιακούς τρόπους και μέσα, όσο και με τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

Tο όραμα μας

Όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός δεν αφορά μόνον τη χώρα μας. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αποτελεί κύριο παράγοντα ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών αλλά και χρηματοοικονομικής ασφάλειας των πολιτών, τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ως εκ τούτου, όραμα και προτεραιότητα του Ινστιτούτου αποτελεί η εθνική και η διεθνής αναγνώριση της σημασίας του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, παρεμβαίνοντας, προωθώντας και προτείνοντας καινοτόμες ιδέες και λύσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Οι αξίες μας

Στο εξαιρετικό βιβλίο των Αμερικανών οικονομολόγων Ντάρον Ατζέμογλου και Τζέιμς Ρόμπενσον, καθηγητών στο Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και στο Χάρβαρντ αντιστοίχως, με τίτλο «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη», αναδεικνύεται η σημασία και η συμβολή της αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών στην ευημερία των πολιτών. Στην Ελλάδα, η εκτεταμένη οικονομική κρίση αλλά και η χρόνια στασιμότητα έχουν προκληθεί σε σημαντικό βαθμό από την αποδυνάμωση των θεσμών και των αξιών.

Σκοπός του Ινστιτούτου διαχρονικά είναι να προάγει αξίες όπως είναι η αριστεία, η ουσιαστική γνώση και η υπευθυνότητα. Η δέσμευσή μας στις αξίες αυτές θα λειτουργεί ως οδηγός δράσης για εμάς και πιστεύουμε πως με τις καλά συντονισμένες δράσεις μας θα καταφέρουμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ευημερία των πολιτών.

Επιστημονικό Συμβούλιο

Ινστιτούτο Οικονομικού Αλφαβητισμού - Επιστημονικό Συμβούλιο

Νικόλαος Δ. Φίλιππας
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

δείτε περισσότερα

Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού - Επιστημονικό Συμβούλιο

Γεώργιος Πάνος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
Adam Smith Business School
University of Glasgow

δείτε περισσότερα

Κρίστης Χασάπης
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Κύπρου

δείτε περισσότερα

Διονύσιος Φίλιππας
Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
ESSCA School of Management

δείτε περισσότερα

Αλέξανδρος Μπένος
Οικονομικός Διευθυντής
(CFO)  της Cenergy Holdings

δείτε περισσότερα

Συμβουλευτική Επιτροπή

Δρ. Χρήστος Π. Νούνης
Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρος Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ)

δείτε περισσότερα

Αλέξανδρος Μαγκλάρας

Γενικός  διευθυντής και διευθυντής επενδύσεων της Triton Asset Management ΑΕΔΑΚ από το 2013. 

δείτε περισσότερα

Αριστείδης Νότης

Αριστείδης Νότης
Καθηγητής Οικονομικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

δείτε περισσότερα

Επιστημονικοί Συνεργάτες

Ινστιτούτο Οικονομικού Αλφαβητισμού - Επιστημονικοί Συνεργάτες

Χρήστος Αβδούλας
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

δείτε περισσότερα

Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού - Επιστημονικοί Συνεργάτες

Βασιλική Α. Τζώρα
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς

δείτε περισσότερα

Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού - Επιστημονικοί Συνεργάτες - Αργυρή Κατωπόδη

Αργυρή Κατωπόδη
Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς

δείτε περισσότερα

Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού - Επιστημονικοί Συνεργάτες

Ελευθέριος Νικολάου
Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης
ΜΒΑ-ΤQM Πανεπιστήμιο Πειραιώς

δείτε περισσότερα

Δημήτρης Γεωργίου
MPhil in Finance – University of Cambridge
BA in Finance and Accounting – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

δείτε περισσότερα

Επιστημονικοί Βοηθοί

Σόλων Ανδρονής

Σόλων Ανδρονής
Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική του Πανεπιστημίου Πειραιώς

δείτε περισσότερα

Ρωτήστε μας!

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το Ινστιτούτο και τις πρωτοβουλίες του, τις δυνατότητες υποστήριξης και συνεργασίας.