Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Αποτελεί την πρώτη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στη χώρα μας, το έργο της οποίας είναι αφιερωμένο στη διάδοση της χρηματοοικονομικής γνώσης και στην καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.
Το Ινστιτούτο, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του, έχει ήδη αναλάβει πολλαπλές δράσεις για την ανάδειξη της αξίας της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στη ζωή των πολιτών, διοργανώνοντας ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, πραγματοποιώντας συνεχή επιστημονική έρευνα, δημιουργώντας υψηλής ποιότητας σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και κτίζοντας ισχυρές διεθνείς συνεργασίες. Με τις δράσεις αυτές θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα μας και όχι μόνο.
Το Ινστιτούτο, μέσω των πρωτοβουλιών του, απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, δίνει όμως ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά και στους εφήβους. Παράλληλα, αναπτύσσει δράσεις και για άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως για τους ανέργους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους και τους μετανάστες.
Μακροχρόνιος στόχος του Ινστιτούτου είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών. Μιας κοινωνίας όπου οι πολίτες, χωρίς κανέναν χρηματοοικονομικό αποκλεισμό (financial exclusion), θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντιληφθούν καλύτερα «τη μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, τη χρησιμότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων και τη λειτουργία των αγορών, ώστε σε κάθε φάση της ζωής τους να μπορούν να λαμβάνουν τις βέλτιστες αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων τους.
Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα βελτιώσουν το επίπεδο της ατομικής και οικογενειακής τους χρηματοοικονομικής ευημερίας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αέναη ευημερία μιας κοινωνίας.
Αποστολή και κύριο μέλημά μας είναι η διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, τόσο με παραδοσιακούς τρόπους και μέσα, όσο και με τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.
Όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός δεν αφορά μόνον τη χώρα μας. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αποτελεί κύριο παράγοντα ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών αλλά και χρηματοοικονομικής ασφάλειας των πολιτών, τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ως εκ τούτου, όραμα και προτεραιότητα του Ινστιτούτου αποτελεί η εθνική και η διεθνής αναγνώριση της σημασίας του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, παρεμβαίνοντας, προωθώντας και προτείνοντας καινοτόμες ιδέες και λύσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Στο εξαιρετικό βιβλίο των Αμερικανών οικονομολόγων Ντάρον Ατζέμογλου και Τζέιμς Ρόμπενσον, καθηγητών στο Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και στο Χάρβαρντ αντιστοίχως, με τίτλο «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη», αναδεικνύεται η σημασία και η συμβολή της αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών στην ευημερία των πολιτών. Στην Ελλάδα, η εκτεταμένη οικονομική κρίση αλλά και η χρόνια στασιμότητα έχουν προκληθεί σε σημαντικό βαθμό από την αποδυνάμωση των θεσμών και των αξιών.
Σκοπός του Ινστιτούτου διαχρονικά είναι να προάγει αξίες όπως είναι η αριστεία, η ουσιαστική γνώση και η υπευθυνότητα. Η δέσμευσή μας στις αξίες αυτές θα λειτουργεί ως οδηγός δράσης για εμάς και πιστεύουμε πως με τις καλά συντονισμένες δράσεις μας θα καταφέρουμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ευημερία των πολιτών.
Νικόλαος Δ. Φίλιππας
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Γεώργιος Πάνος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κυριακή Κοσμίδου
Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικής-Τραπεζικής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Συριόπουλος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
College of Business
Zayed University
Δημήτριος Γουνόπουλος
Καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
School of Management
University of Bath
Κρίστης Χασάπης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Βασίλειος Σόγιακας
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Παναγιώτα Παπαδημήτρη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής
Southampton Business School
University of Southampton
Δρ. Δημήτρης Παπαδημητρίου
Λέκτορας στα Χρηματοοικονομικά στο King’s College London
Δρ. Χρήστος Π. Νούνης
Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρος Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.)
Δρ. Γεώργιος Γκοτζαγεώργης
Διευθυντής Μarketing και Υποστήριξης Δικτύου Πωλήσεων της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α.
Αλέξανδρος Μαγκλάρας
Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Επενδύσεων της Triton Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.
Θέμος Φιωτάκης
Global Head of FX Strategy and EM Macro Strategy της Barclays Corporate & Investment Bank
Γιάννης Σπυρόπουλος
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της OCTANE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
Δρ. Δήμητρα Χατζηαγγελάκη
Διδάκτωρ Διοίκησης και Ηγεσίας της Εκπαίδευσης Παντείου Πανεπιστημίου
Καθηγήτρια Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Ελευθέριος Νικολάου
Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης
Μ.Β.Α. – Τ.Q.M. International, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Βασιλική Α. Τζώρα
Διδάκτωρ Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Δημήτριος Φίλιππας
M.Sc. in Economics: Data Science
Tilburg University
B.Sc. in Economics
Department of Economics
University of Warwick
Δέσποινα Ν. Κάντα
Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης
Κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ολική Ποιότητα με Διεθνή Προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Πειραιώς και MA in Governance του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου
Γιάννης Ρουσόπουλος
Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Νικόλαος Μπαρτζελιώτης
Συντάκτης και Γλωσσικός Επιμελητής Έντυπων και Ψηφιακών Μέσων
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το Ινστιτούτο και τις πρωτοβουλίες του, τις δυνατότητες υποστήριξης και συνεργασίας.