Νέοι Γονείς

Οι νέοι γονείς αλλά και όσοι προγραμματίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια, θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν σωστές και υπεύθυνες αποφάσεις για το μέλλον της οικογένειάς τους. Επειδή πλέον το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι γονείς θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους χρηματοοικονομικούς τους στόχους και να δημιουργήσουν έναν νέο οικογενειακό προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες.

Θα πρέπει ενδεχομένως να εξετάσουν την αγορά ενός νέου σπιτιού (πρωτοβουλία η οποία κατά τον Νομπελίστα Οικονομολόγο Shiller αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στη ζωή μας, αλλά και από τις πιο επικίνδυνες ταυτόχρονα ως επένδυση) ή ενός νέου μεγαλύτερου αυτοκινήτου. Επιπλέον στον οικογενειακό προγραμματισμό θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους νέες κατηγορίες δαπανών όπως πιθανά ιατρικά έξοδα, έξοδα ρουχισμού, εξοπλισμού, διατροφής και εκπαίδευσης του παιδιού τους. Θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο ζωής, αποφεύγοντας χρηματοοικονομικά λάθη, όπως αυτά της υπερχρέωσης, της έλλειψης ασφάλισης ή της πιθανής διακοπής της αποταμίευσης.

Ο έγκαιρος και αποτελεσματικός χρηματοοικονομικός προγραμματισμός για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών των παιδιών τους, θα τους επιτρέψει να προετοιμασθούν και οι ίδιοι καλύτερα για τα χρόνια της δικής τους συνταξιοδότησης.

Η προετοιμασία των γονέων για τη γέννηση και την ανατροφή ενός παιδιού

Η γέννηση ενός νέου παιδιού είναι ξεχωριστό γεγονός στη ζωή κάθε ανθρώπου. Μαζί με την έλευσή του, την ευτυχία και την ανείπωτη χαρά, έρχονται επίσης αυξημένες ευθύνες και νέες προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια, το κόστος ανατροφής των παιδιών έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που εμποδίζει τους νέους γονείς να σκέφτονται για δεύτερο ή τρίτο παιδί, προκαλώντας σοβαρές δημογραφικές ανισορροπίες στη χώρα. Η γέννηση ενός παιδιού απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό των οικογενειακών αναγκών καθώς και την αναθεώρηση του υπάρχοντος οικογενειακού προϋπολογισμού.

Με τον σωστό σχεδιασμό και μερικές πολύτιμες συμβουλές, οι μελλοντικοί και νέοι γονείς, μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες χρηματοοικονομικές αλλαγές στο βαθμό που νέα έξοδα εμφανίζονται με την έλευση ενός παιδιού και τη συνειδητοποίηση των αναγκών του.

Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού - Ομάδες ενδιαφέροντος νέοι γονείς

Οι προκλήσεις για τους νέους γονείς

Τα έξοδα που συνήθως αυξάνονται με τη γέννηση ενός παιδιού είναι τα ακόλουθα:

  • Το κόστος αγορών σε καταστήματα λιανικής πώλησης αγαθών: Οι πάνες και οι παιδικές τροφές (οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα από τον πρώτο καιρό, ακόμα και αν τα μωρά θηλάζουν) είναι πολύ ακριβές. Αργότερα, όταν οι διατροφικές συνήθειες του μωρού πρέπει να αλλάξουν και να μεταβεί σε στερεά τροφή, θα πρέπει να υπολογισθεί το κόστος της κατάλληλης νέας παιδικής τροφής.
  • Το κόστος στέγασης: Εάν η οικογένεια δεν κατοικεί ήδη σε ένα μεγάλο διαμέρισμα, μπορεί να αναγκαστεί να μετακομίσει μόλις το μωρό μεγαλώσει αρκετά, ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του νέου μέλους της οικογένειας.
  • Το κόστος των μετακινήσεων: Εάν οι γονείς διαθέτουν ένα μικρό αυτοκίνητο, μπορεί να είναι δύσκολο ή ανέφικτο να χωρέσει ένα παιδικό κάθισμα, ή ακόμα και μη ασφαλές, και ίσως χρειαστεί καινούργιο αυτοκίνητο. Ή εάν έχουν ένα ιδιαίτερα παλιό αυτοκίνητο, μπορεί να κριθεί αναγκαία η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου ως πιο αξιόπιστου, με γνώμονα την ασφάλεια του παιδιού.
  • Το κόστος του ρουχισμού και του αναγκαίου εξοπλισμού και τα γενικότερα έξοδα: Οι νέοι γονείς δεδομένου του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματός τους, θα κληθούν να δαπανήσουν λιγότερα χρήματα για τον εαυτό τους και περισσότερα για το παιδί τους τώρα που προτεραιότητα θα πρέπει να είναι τα έξοδα του νέου μέλους στην οικογένεια.
  • Ιατρικά έξοδα: Επιπρόσθετα έξοδα θα προκύψουν και στον ιατρικό τομέα, ειδικά στα πρώιμα χρόνια του παιδιού, μιας και απαιτούνται συχνά επισκέψεις σε παιδιάτρους για εμβόλια κ.α. Επίσης, τα ασφάλιστρα για τον τομέα υγείας σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία θα αυξηθούν, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά το νέο μέλος ιδιαίτερα σε χώρες που εμφανίζονται ελλείψεις στον δημόσιο τομέα παροχής υγείας, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα.
  • Κόστος ημερήσιας αγωγής και παιδικής φροντίδας: Είτε αποφασίσουν μία μόνιμη λύση σε κάποιο ειδικά διαμορφωμένο χώρο με εξειδικευμένο προσωπικό όπως έναν βρεφονηπιακό σταθμό, είτε προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό για κάποιες ώρες της ημέρας στο σπίτι.

Βασικοί τομείς στους οποίους οι νέοι γονείς πρέπει να εστιαστούν

Οι βασικοί, λοιπόν, παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να σκεφθούν και να αξιολογήσουν οι νέοι γονείς, και παράλληλα οι προτεινόμενες για αυτούς δράσεις είναι οι εξής:

  • Προετοιμασία: Οι νέοι γονείς μπορούν να εκμεταλλευθούν τα οφέλη και τα δικαιώματα που παρέχονται από τον εκάστοτε εργοδότη και την πολιτεία, τα οποία έχουν θεσπιστεί για τους παραπάνω λόγους. Από την άδεια μητρότητας και φροντίδας του νέου παιδιού, μετά αποδοχών, έως τις διάφορες φορολογικές ελαφρύνσεις και η κατάλληλη προετοιμασία πριν από την άφιξη του μωρού μπορούν να μειώσουν τα μελλοντικά άγχη που αφορούν σε πολλά οικονομικής φύσεως προβλήματα.
  • Δημιουργία νέου οικογενειακού προϋπολογισμού: Η καταγραφή του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας και πριν από τη γέννηση ενός μωρού. Η γνώση για το πού ξοδεύονται τα χρήματα ενός νοικοκυριού επιτρέπει στους γονείς να αναγνωρίζουν τις περιττές δαπάνες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για τις απαραίτητες περικοπές ώστε να εξοικονομούν πόρους που θα μπορούν να διαθέσουν στο μωρό τους.
  • Εκτίμηση του κόστους ημερήσιας αγωγής και φροντίδας των παιδιών: Η ημερήσια φροντίδα των παιδιών, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά το κόστος διαβίωσης της οικογένειας. Αυτή μπορεί να λαμβάνει χώρα εντός της οικίας της οικογένειας από τους γονείς, την ευρύτερη οικογένεια του παιδιού, από ειδικούς προσχολικής αγωγής ημερήσιας φροντίδας παιδιών, ή εκτός της οικίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και άλλους ειδικούς χώρους, πάντοτε με εξειδικευμένο προσωπικό. Το αυξανόμενο, λοιπόν, κόστος αυτής της φροντίδας, μπορεί να αποτελέσει για μια νέα μητέρα, ουσιαστικό δίλλημα μεταξύ της παραμονής στο σπίτι με το παιδί ή της επιστροφής στην εργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εισόδημα κατά την επιστροφή στην εργασία θα μπορεί να καλύπτει συγκριτικά μόνο το κόστος της φροντίδας των παιδιών. Συνεπώς, μία οικογένεια θα πρέπει να ερευνήσει τις επιλογές που έχουν νόημα για το δικό της χρηματοοικονομικό προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τις δικές της μοναδικές οικογενειακές και εργασιακές συνθήκες.
  • Προστασία για όλη τη ζωή: Πέρα από την άμεση, χρονικά, άφιξη ενός παιδιού, είναι σημαντική η εξέταση και η αξιολόγηση των τρόπων με τους οποίους μπορεί να προστατευθεί μία οικογένεια από απρόβλεπτα συμβάντα της ζωής, όπως έναν απρόσμενο θάνατο, μία σοβαρή ασθένεια ή έναν τραυματισμό. Η κατάλληλη επιλογή ασφάλισης ζωής περιλαμβάνει και χρηματοδοτική βοήθεια για την κάλυψη πιθανών χρεών των νοικοκυριών ή την αποπληρωμή πιθανών στεγαστικών δανείων.
  • Αποταμίευση για εκπαίδευση: Η εκπαίδευση είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που κάνουμε στα παιδιά μας και πολλές οικογένειες αφιερώνουν ιδιαίτερα πολύ χρόνο και πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι τακτικές εισφορές σε έναν ξεχωριστό αποταμιευτικό λογαριασμό, ακόμη και αν είναι μικρές αρχικά, παρέχουν επιπλέον κεφάλαια για την καλύτερη εκπαίδευση ή την επαγγελματική αποκατάσταση αυτών όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.
  • Αποταμίευση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: Εάν δεν διαθέτετε αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε την αποταμίευση σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό. Εάν το παιδί σας αρρωστήσει, το αυτοκίνητό σας χαλάσει, αν χρειαστεί να μετακομίσετε απροσδόκητα ή αν χάσετε τη δουλειά σας, θα μπορείτε να βρείτε τους αναγκαίους πόρους σε αυτό τον λογαριασμό έκτακτης ανάγκης. Ο λογαριασμός έκτακτης ανάγκης πρέπει κανονικά να περιλαμβάνει ένα ποσό που ισούται με έξοδα διαβίωσης τριών έως έξι μηνών. Επίσης για την προστασία από μια πιθανή απόλυση, οι ειδικοί προτείνουν την αποταμίευση ποσού που ισούται με έσοδα 24 μηνών.
  • Χρηματοοικονομική εκπαίδευση των παιδιών: Τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν από τους γονείς τους από την πρώτη στιγμή που θα γεννηθούν. Η σταδιακή ενημέρωση και η εφαρμογή βασικών ιδεών και εννοιών γύρω από τα χρήματα, όπως είναι η διάκριση αναγκών και επιθυμιών, η αποταμίευση κ.ά., θα δώσει στα παιδιά μια καλή βάση για τη διαχείριση των χρημάτων τους στο μέλλον, για εκείνα και τις οικογένειές τους.

Ρωτήστε μας!

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το Ινστιτούτο και τις πρωτοβουλίες του, τις δυνατότητες υποστήριξης και συνεργασίας.