Η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση και διόγκωση του ιδιωτικού χρέους που ανέρχεται σε 234 δισεκατ. €, οξύνοντας ένα πρόβλημα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα – ιδιώτες και επιχειρήσεις – ανέρχεται στα 234 δισεκατ. ευρώ, εκ των οποίων 91,7 δισεκατ. ευρώ ή ποσοστό 39,3% αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, 105,6 δισεκατ. ευρώ ή ποσοστό 45,2% αφορά σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και 36,3 δισεκατ. ευρώ ή ποσοστό 15,5% αφορά σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν περίπου τα 2/3 του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αφορά ιδιώτες.

 Like Read more
Νικόλαος Φίλιππας

Τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή του bitcoin «έσπασε» με δύναμη το ψυχολογικό όριο των $10.000, έχοντας σταθεροποιηθεί πλέον πάνω από τις $11.500 παρά τον εντυπωσιακό αριθμό των 390 και πλέον δυσοίωνων προβλέψεων ότι το bitcoin είναι μια «φούσκα» και είναι θέμα χρόνου η αναγγελία θανάτου του.

 Like Read more

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα από την πανδημία, τόσο από το άνοιγμα των συνόρων μας για την τουριστική περίοδο, όσο και από την χαλάρωση των πολιτών μετά από μια περίοδο απόλυτης καραντίνας. 

Η Ελλάδα αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό τα ανθρώπινα θύματα.

 Like Read more

Οι ταχύτατες εξελίξεις στην ιατρική και στην φαρμακευτική επιστήμη έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής από 42 χρόνια σε 84 έτη στις μέρες μας.

Τα ευχάριστα νέα για την ανθρωπότητα είναι το γεγονός ότι η «αιώνια νεότητα» είναι πλέον πολύ κοντά! Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), όσα παιδιά έχουν γεννηθεί από το 2005 και μετά, προβλέπεται ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο 100 χρόνια. Επίσης σύμφωνα με τον  Ελληνοαμερικανό Επίτιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου ΜΙΤ Νichola Negreponte, έχει ήδη γεννηθεί το παιδί που θα ξεπεράσει τα 150 έτη ζωής.

 Like Read more
Νικόλαος Φίλιππας

Η έλλειψη χρηματοοικονομικής κουλτούρας στους Έλληνες, τους καθιστά ευάλωτους σε λανθασμένες επιλογές και λειτουργεί κατά συνέπεια σαν τροχοπέδη στην ατομική τους ευημερία. Αυτό επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, εξηγώντας γιατί οι πολίτες δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις “αρνητικές συνέπειες ενός σχετικά αρρύθμιστου χρηματοοικονομικού συστήματος” αλλά και γιατί στην Ελλάδα βιώνουμε μακροχρόνια τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχει άγνοια που ξεκινά από την απουσία χρηματοοικονομικής παιδείας από το σχολείο μέχρι και την ενήλικη ζωή τους. Ουσιαστική κίνηση για την αντιστροφή του κλίματος αποτελεί η το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που συστάθηκε το 2016 και έχει εκπονήσει μέχρι τώρα προγράμματα για 1.000 φοιτητές και 500 μαθητές.

 Like Read more
Νικόλαος Φίλιππας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IMF (ΔΝΤ), το τρίτο τρίμηνο του 2018 το συνολικό παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 244 τρέχοντα τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 65,2 είναι δημόσιο και τα υπόλοιπα ιδιωτικό. Στο τέλος του 2019 το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 250 τρισ. δολάρια, το οποίο αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ!

 Like Read more