Σημαντικές οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αν αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του γυναικείου φύλου

Ο παγκόσμιος δείκτης έμφυλου χάσματος (Global Gender Gap Index) δημιουργήθηκε το 2006 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) με σκοπό την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης του έμφυλου χάσματος των χωρών, αλλά και της προόδου που αυτές έχουν καταγράψει μέσα στον χρόνο στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων, θέμα το οποίο κυριαρχεί στην παγκόσμια ατζέντα.

 2 Read more

Η ισχυρή διασύνδεση μεταξύ του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των ατόμων και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του συστήματος. Αποκαλυπτικές οι μελέτες. Γράφει ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών και ακαδημαϊκών παρεμβάσεων (μεταξύ άλλων Yates -2019-, Lusardi -2023-), υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αναφέρεται στην γνώση και στην κατανόηση χρηματοοικονομικών εννοιών, πρακτικών και δεξιοτήτων, όπως είναι η κατάρτιση προϋπολογισμού, η αποταμίευση, η επένδυση, η διαχείριση του χρέους και η προετοιμασία για την συνταξιοδότηση.

 2 Read more

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα παγκοσμίως για την ισότητα των φύλων, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε ώστε να γεφυρωθεί πλήρως το έμφυλο χάσμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Global Gender Report (2021) του World Economic Forum, θα χρειασθούν 135,6 χρόνια για να φθάσει ο πλανήτης σε πλήρη ισότητα των δυο φύλων!

 3 Read more

Τις προηγούμενες τρεις ημέρες, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, συναντήθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής για την 15η ετήσια Σύνοδο Κορυφής των κρατών BRICS, με την επέκταση του μπλοκ και την ένταξη σε αυτό περισσοτέρων κρατών να είναι ένα από τα σημεία συζήτησης που βρέθηκαν πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

 4 Read more

Όπως επισημαίνουν διεθνείς μελέτες, η χρηματοοικονομική ενδυνάμωση των γυναικών (financial empowerment of women) είναι μοναδικής σπουδαιότητας για μια κοινωνία αφού, μεταξύ άλλων, προωθεί την ισότητα των δύο φύλων, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Φυσικά ευνοεί πρώτα από όλα τις ίδιες τις γυναίκες, τις οικογένειές τους, και τις κοινωνίες στις οποίες διαμένουν.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε έξι απαραίτητα βήματα για τη χρηματοοικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, η οποία δεν αφορά μόνο τις ίδιες, αλλά και τις επιχειρήσεις και τους φορείς πολιτικής.

 3 Read more

Η αρχή της ισότητας των φύλων, η οποία βασίζεται στους πυλώνες της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τόσο τους διεθνείς οργανισμούς, όσο και τις σύγχρονες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να την ενσωματώσουν έμπρακτα στην κουλτούρα και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την ισότητα των φύλων ως την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 3 Read more