Το Πρόγραμμα @ξία του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού εντάχθηκε στο επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, έχοντας αποκτήσει σημαντική και πολυετή εμπειρία στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων με εκτεταμένη σειρά καινοτόμων δράσεων, δημιούργησε με την ευγενική χορηγία της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) το «Πρόγραμμα @ξία», μία πρωτοποριακή και εξειδικευμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα (microsite) με σκοπό την καλλιέργεια της χρηματοοικονομικής γνώσης και την χρηματοοικονομική ενδυνάμωση παιδιών ηλικίας 9 έως 11 ετών.

 1 Read more

Μετά από την ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα που χαρακτήρισε το 2020 λόγω της πανδημίας, η πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων – ιδιαίτερα των πιο επικίνδυνων – κινήθηκε εντυπωσιακά για το 2021.

Το Bitcoin αναδείχθηκε πρωταθλητής των επενδύσεων με την εντυπωσιακή απόδοση του 59.8%, ενώ στις επόμενες θέσεις κατατάχθηκαν το πετρέλαιο με 56.4% και ο δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI με 37.1%, καθώς οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων εκτινάχθηκαν αυξήθηκαν σημαντικά.

 2 Read more

Το 2020, η Statista διενήργησε μια μελέτη αναφορικά με την διείσδυση των κρυπτονομισμάτων σε 74 χώρες, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο παρακάτω γράφημα και εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Για το 2020 η Νιγηρία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην διείσδυση των κρυπτονομισμάτων, με το 32% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι κατέχουν ή χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα!

 2 Read more

Η υπερβολική εκτύπωση χρήματος στις ΗΠΑ – αλλά και στην Ευρώπη, με μικρότερο όμως ρυθμό – σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και τα προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής εκτίναξε τον πληθωρισμό στο 6,2% με τα επιτόκια (United States Fed Funds Rate) να βρίσκονται μόλις στο 0,25%.

 2 Read more

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ήταν τελικά καταστροφικές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (2021), οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 11 φορές σφοδρότερες από τις αντίστοιχες που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2009.

Οι αριθμοί πραγματικά σοκάρουν! Ενώ το 2019 ο αριθμός των τουριστών έφθασε το 1,47 δισ., αριθμός που αποτελεί και ιστορικό υψηλό για την τουριστική βιομηχανία, το 2020 έκλεισε στα 381 εκατ. – πτώση 74% – επαναφέροντας τη βιομηχανία στα επίπεδα του 1989.

 2 Read more

Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες δεκαετίες πραγματικά σοκάρουν. Σύμφωνα με την εταιρεία Stats Visual Archives (2019), ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται να συρρικνωθεί το 2050 στα 9 εκατ. και το 2100 στα 6,6 εκατ.

Το 2100 φαίνεται αρκετά μακριά για μας. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τις μελλοντικές γενεές και σίγουρα για το έθνος μας. Ίσως η πιο σημαντική πρόκληση από αυτές που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι το δημογραφικό.

Ας συγκρίνουμε τον πληθυσμό της χώρας μας σε σχέση με αυτόν της Τουρκίας.

 3 Read more