Εγκλωβισμένοι στα προβλήματα που προέκυψαν από την δεκάχρονη οικονομική κρίση και με περιορισμένη πληροφόρηση για τις διεθνείς εξελίξεις, το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού επεξεργάσθηκε στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) και απεικονίζει την δεκαετή πορεία του κατά κεφαλή ΑΕΠ των 40 χωρών της Ευρώπης σε όρους τρεχόντων δολαρίων.

 Like Read more

Εγκλωβισμένοι στα προβλήματα που προέκυψαν από την δεκάχρονη οικονομική κρίση και με περιορισμένη πληροφόρηση για τις
διεθνείς  εξελίξεις, το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού επεξεργάσθηκε στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF ) και απεικονίζει την δεκαετή πορεία του κατά κεφαλή ΑΕΠ των 40 χωρών της Ευρώπης σε όρους τρεχόντων δολαρίων.

 

 Like Read more

Το χρηματοοικονομικό άγχος (financial stress) έχει να κάνει με τα προβλήματα που προέρχονται από τη σωστή διαχείριση των χρημάτων μας και θα μπορούσε να ορισθεί σαν η δυσκολία που προέρχεται από τη δυνατότητα κάλυψης βασικών χρηματοοικονομικών μας υποχρεώσεων, λόγω έλλειψης των απαραίτητων χρημάτων. Το χρηματοοικονομικό άγχος μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε πολλές από τις πτυχές της προσωπικής, οικονομικής, αλλά και επαγγελματικής μας ζωής.

 Like Read more

Η επίκληση των ηθικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων (ethically, environmentally and socially responsible investments) τις τελευταίες δύο δεκαετίες μπορεί να αντιπαραβληθεί με το χωρίς περιορισμούς επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην σύγχρονη χρηματοοικονομική θεωρία, το οποίο θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή για έναν επενδυτή που επιθυμεί να διαθέσει κεφάλαια προς επένδυση.

 Like Read more
Καθηγητής Χρήστος Ξενάκης

Καθηγητής Χρήστος Ξενάκης

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από τη γενικευμένη εφαρμογή εξελιγμένων Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) οι οποίες, αναμφίβολα, επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως. Οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται μέσω του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (eBusiness), ενώ η Δημόσια Διοίκηση εκσυγχρονίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της προς τους πολίτες (eGovernment).

 1 Read more

Η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση και διόγκωση του ιδιωτικού χρέους που ανέρχεται σε 234 δισεκατ. €, οξύνοντας ένα πρόβλημα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα – ιδιώτες και επιχειρήσεις – ανέρχεται στα 234 δισεκατ. ευρώ, εκ των οποίων 91,7 δισεκατ. ευρώ ή ποσοστό 39,3% αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, 105,6 δισεκατ. ευρώ ή ποσοστό 45,2% αφορά σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και 36,3 δισεκατ. ευρώ ή ποσοστό 15,5% αφορά σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν περίπου τα 2/3 του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αφορά ιδιώτες.

 Like Read more