Ανοίγουμε τον διάλογο για το οικονομικό μέλλον του πλανήτη

Η μυωπική αντίληψή μας για τον κόσμο και η άγνοια της οικονομικής ιστορικής πραγματικότητας, μας έχουν οδηγήσει στο λανθασμένο νοητικό στερεότυπο ότι οι Η.Π.Α. ήταν πάντοτε η οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη!

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

 1 Read more

Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αδυνατώντας να κατανοήσει την πολύπλοκη οικονομική πραγματικότητα και σοκαρισμένη από την 15ετή στασιμότητα, θεωρεί -υποβοηθούμενη από το χαμηλό επίπεδο της τηλεόρασης- ότι όλες οι χώρες βιώνουν ανάλογα προβλήματα και βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει.

 1 Read more

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο της μεγάλης πολιτικού επιστήμονα και νομπελίστας οικονομολόγου Elinor Ostrom (1933-2012), το παρόν δοκίμιο επιχειρεί μία ανασκόπηση του πλούσιου ακαδημαϊκού έργου και της συνεισφοράς της στην επιστήμη των οικονομικών.

 1 Read more

Τα πρόσφατα σοκ στην παγκόσμια οικονομία θα δοκιμάσουν ξανά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας όπως και των άλλων ευάλωτων χωρών. Γράφει ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας.

Δεκαπέντε περίπου χρόνια από το μοναδικό σοκ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ και διοχετεύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, το ελληνικό εγχώριο ΑΕΠ (GDP) βρίσκεται ακόμα 25% κάτω από το ΑΕΠ του 2008.

 2 Read more

Αποδόσεις που ξεπέρασαν το 100% προσέφεραν στους επενδυτές τα καλύτερα μετοχικά αμοιβαία, έναντι σωρευτικής απόδοσης 38,2% για τον Γενικό Δείκτη. Οι νικητές και οι ηττημένοι της περιόδου 2017-2021. Γράφει ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας.

Οι μηδενικές αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθέτες τους σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους καταθέτες, οι οποίοι χάνουν ένα πολύ σημαντικό ποσό ετησίως τόσο από τις καταθέσεις τους όσο και από τον μισθό ή τη σύνταξή τους.

 1 Read more
«1,2,3…Οικονομία» - Πρόγραμμα Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού για παιδιά ηλικίας 9 - 12 ετών σε παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου

Από τις 9 Μαΐου 2022, το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ξεκίνησε ένα μοναδικό οδοιπορικό χρηματοοικονομικής γνώσης στα παραμεθόρια νησιά της χώρας μας, με την συνδρομή και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής.

Ένας από τους αρχικούς σκοπούς του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ήταν η διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης, κατά το δυνατόν, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές.

Αυτός ο σκοπός ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται με την συνδρομή και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής, στο πλαίσιο των δράσεων της για την ενίσχυση την Κοινωνικής Συνοχής στο Νησιωτικό Χώρο, όπως έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το έτος 2022.

 4 Read more