Ελευθέριος Νικολάου - Πώς διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας στην εποχή του κορωνοϊού

Ο μήνας Απρίλιος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως Μήνας Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Financial Literacy Month), με όλο και περισσότερες χώρες να υιοθετούν αυτή την πρακτική, να θεσπίζουν προγράμματα και να διοργανώνουν δράσεις ενίσχυσης των χρηματοοικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων, τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενήλικες. Με αφορμή και έναρξη τον μήνα αυτό, αναλαμβάνονται δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες επεκτείνονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ιδιαίτερα δε μέσω σχολείων, κοινοτικών ομάδων και συλλόγων πολιτών και, όπως είναι φυσικό, μέσω του διαδικτύου.

 2 Read more
Τι μας διδάσκει το φημισμένο πείραμα marshmallow του Stanford

Ένα από τα πιο φημισμένα πειράματα στην ιστορία της κοινωνικής ψυχολογίας είναι το επονομαζόμενο Stanford Marshmallow Experiment, το οποίο διεξήχθη στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από τον Καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford Walter Mischel, σε ένα δείγμα 32 παιδιών προσχολικής ηλικίας, τεσσάρων έως έξι ετών.

 Like Read more
Δημήτριος Γουνόπουλος - Πανεπιστήμιο του Μπαθ

Δημήτριος Γουνόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπαθ (University of Bath),
Μεγάλη Βρετανία

Εισαγωγή

Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου, με διαρκή παρουσία και πρωτιές στην καινοτομία, τη διδασκαλία και την έρευνα. Τη δύναμη τους την αντλούν από την ηγετική παρουσία της αγγλική γλώσσας παγκοσμίως, τις τεράστιες οικονομικές τους δυνατότητες τους (τα έσοδα τους για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 μόνο από την εκπαίδευση έφθασαν τα 37.63 δισεκατομμύρια λίρες), τους άριστους ακαδημαϊκούς και ερευνητές που την υπηρετούν, την διασύνδεση με την αγορά εργασίας και την παράδοση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την ευημερία των ιδρυμάτων.

 Like Read more

Tα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στους καταναλωτές τα κρυπτονομίσματα, αλλά και τους κινδύνους που εμπεριέχουν για τους επενδυτές, επισημαίνει σε άρθρο του ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Νικόλαος Φίλιππας.

 Like Read more
Κώστας Συριόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Zayed University, Abu Dhabi, UAE

Κώστας Συριόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Zayed University, Abu Dhabi, UAE.

Konstantinos.Syriopoulos@zu.ac.ae

Την τελευταία δεκαετία υπήρξαμε μάρτυρες της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης των αγορών για σχεδόν έναν αιώνα, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, τους δανειολήπτες και τους δανειστές. Η σκληρότητα της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής ανάγκασε τους επενδυτές, τους ακαδημαϊκούς, τους ρυθμιστές και τους φορείς χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν τη δυναμική και τα χαρακτηριστικά των χρηματοπιστωτικών αγορών, τον ρόλο και τις λειτουργίες των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών και των ιδρυμάτων, καθώς και την ρυθμιστική αρχιτεκτονική των αγορών.

 Like Read more
Digital Transactions

Η έλευση της πανδημίας έχει πυροδοτήσει την συζήτηση για μία οικονομία χωρίς μετρητά στον βαθμό που ο ιός μπορεί να διαχυθεί με την χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχει βέβαια ήδη αφήσει το αποτύπωμά της σε όλες τις οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες μετασχηματίζοντας δομές, τρόπους παραγωγής, σχέσεις αλλά και συμπεριφορές.

 Like Read more