Οι ταχύτατες εξελίξεις στην ιατρική και στην φαρμακευτική επιστήμη έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής από 42 χρόνια σε 84 έτη στις μέρες μας.

Τα ευχάριστα νέα για την ανθρωπότητα είναι το γεγονός ότι η «αιώνια νεότητα» είναι πλέον πολύ κοντά! Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), όσα παιδιά έχουν γεννηθεί από το 2005 και μετά, προβλέπεται ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο 100 χρόνια. Επίσης σύμφωνα με τον  Ελληνοαμερικανό Επίτιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου ΜΙΤ Νichola Negreponte, έχει ήδη γεννηθεί το παιδί που θα ξεπεράσει τα 150 έτη ζωής.

 Like Read more
Νικόλαος Φίλιππας

Η έλλειψη χρηματοοικονομικής κουλτούρας στους Έλληνες, τους καθιστά ευάλωτους σε λανθασμένες επιλογές και λειτουργεί κατά συνέπεια σαν τροχοπέδη στην ατομική τους ευημερία. Αυτό επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, εξηγώντας γιατί οι πολίτες δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις “αρνητικές συνέπειες ενός σχετικά αρρύθμιστου χρηματοοικονομικού συστήματος” αλλά και γιατί στην Ελλάδα βιώνουμε μακροχρόνια τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχει άγνοια που ξεκινά από την απουσία χρηματοοικονομικής παιδείας από το σχολείο μέχρι και την ενήλικη ζωή τους. Ουσιαστική κίνηση για την αντιστροφή του κλίματος αποτελεί η το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που συστάθηκε το 2016 και έχει εκπονήσει μέχρι τώρα προγράμματα για 1.000 φοιτητές και 500 μαθητές.

 Like Read more
Νικόλαος Φίλιππας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IMF (ΔΝΤ), το τρίτο τρίμηνο του 2018 το συνολικό παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 244 τρέχοντα τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 65,2 είναι δημόσιο και τα υπόλοιπα ιδιωτικό. Στο τέλος του 2019 το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 250 τρισ. δολάρια, το οποίο αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ!

 Like Read more
2ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, η πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής τους αλλά και ο υπερβολικός δανεισμός, ανέδειξαν περισσότερο από ποτέ το γεγονός ότι στις αγορές όπως και στην ζωή «μπορούν να συμβούν τα πάντα».

 1 Read more

Η πρόσφατη κρίση πανδημίας θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αφού η επερχόμενη παγκόσμια ύφεση θα είναι έντονη και η ανεργία θα εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότεροι από 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμπληρώσει αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και μέσα σε μια βδομάδα – την προηγούμενη – προσήλθαν στο Υπουργείο Εργασίας 3 εκατομμύρια άνθρωποι για να καταθέσουν αίτηση έναντι μόλις 188,264 πολιτών την αντίστοιχη περσινή.
Η κατάσταση αυτή στις ΗΠΑ μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη της μεγάλης ύφεσης του 1929.

 Like Read more
Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού - Επιστημονικό Συμβούλιο

Γεώργιος Πάνος

Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Adam Smith Business School

Πανεπιστήμιο Γλασκόβης

Στις 12 Φεβρουαρίου 2020, το περιοδικό Forbes δημοσίευσε τη λίστα των 50 πιο καινοτόμων επιχειρήσεων χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech). Η ανάγνωση της λίστας των αμερικανικών εταιριών/εφαρμογών, καταδεικνύει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση ότι τουλάχιστον 12 από τις 50 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις Fintech δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο χώρο της προσωπικής χρηματοοικονομικής.

 Like Read more