Το Πρόγραμμα @ξία του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού εντάχθηκε στο επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, έχοντας αποκτήσει σημαντική και πολυετή εμπειρία στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων με εκτεταμένη σειρά καινοτόμων δράσεων, δημιούργησε με την ευγενική χορηγία της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) το «Πρόγραμμα @ξία», μία πρωτοποριακή και εξειδικευμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα (microsite) με σκοπό την καλλιέργεια της χρηματοοικονομικής γνώσης και την χρηματοοικονομική ενδυνάμωση παιδιών ηλικίας 9 έως 11 ετών.

Ακολουθώντας τις απαραίτητες διαδικασίες, το «Πρόγραμμα @ξία» υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, από τις οποίες έλαβε και την τελική έγκριση για την ένταξή του στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων από την τρέχουσα σχολική χρονιά. Το εργαστήριο δεξιοτήτων με βάση το «Πρόγραμμα @ξία» έλαβε τον τίτλο «Χρηματοοικονομικός Εγγραμματισμός» και μπορεί να διδάσκεται πλέον ως επίσημο εκπαιδευτικό υλικό, απευθυνόμενο σε μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Η ειδικά διαμορφωμένη και ολοκληρωμένη ύλη του προγράμματος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα απαραίτητων γνώσεων για τα παιδιά, κατάλληλα προσαρμοσμένων για τις ηλικίες 9 έως 11 ετών, με έμφαση στα ακόλουθα: Το χρήμα και την ιστορία του, την αποταμίευση, την διαφορά αναγκών και επιθυμιών, την κατανόηση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού, τον ρόλο των τραπεζών, τις έννοιες επιτόκιο και τόκος, την ανάγκη και τους τρόπους προστασίας από τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, τον δανεισμό και την φιλανθρωπία.

Το εκπαιδευτικό υλικό συνοδεύεται από πρωτότυπες διαδραστικές ασκήσεις και σταυρόλεξα, τα οποία προσφέρονται με τις λύσεις τους, καθώς επίσης και από ένα χρήσιμο λεξιλόγιο χρηματοοικονομικών όρων.

«Με ιδιαίτερη χαρά, το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού δωρίζει το παρόν microsite στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, με την βεβαιότητα πως αυτή η νέα δράση για την χρηματοοικονομική εκπαίδευση και ενδυνάμωση των παιδιών, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς χρηματοοικονομικά ενημερωμένων πολιτών. Το Πρόγραμμα @ξία είναι η αρχή ενός ταξιδιού γνώσης για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο θα συνοδευτεί από πολλές ακόμα δράσεις-έκπληξη!», όπως δήλωσε σχετικά ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Επισκεφθείτε την πλατφόρμα του προγράμματος για χρήση σε σχολικό περιβάλλον, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: Πρόγραμμα @ξία για Σχολεία

Για ένα πιο δυναμικό μοντέλο της εκπαιδευτικής πλατφόρμας το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και γονείς, ανεξάρτητα από την υπαγωγή και χρήση στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: Πρόγραμμα @ξία

 

 

Η θεωρία αναπτύσσεται πιο αναλυτικά στο βιβλίο του Προέδρου του Ινστιτούτου, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαου Δ. Φίλιππα, με τίτλο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα!», το οποίο διατίθεται αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Πεδίο, Λυκαβηττού 1 & Ακαδημίας, Αθήνα (τηλ: 2103229620), και ηλεκτρονικά ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα!

Τα χρήματα δε φυτρώνουν στα δέντρα!Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα! – Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο του Νικολάου Δ. Φίλιππα με τίτλο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα!», αποτελεί το πρώτο βιβλίο χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης για παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών στην Ευρώπη.

Μέσα από το πλούσιο σε έννοιες και περιεχόμενο κείμενο, αλλά και μέσα από διαδραστικές ασκήσεις, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα και άλλα ευχάριστα παιχνίδια, ο συγγραφέας θέτει τις βάσεις για την δημιουργία μιας νέας γενιάς χρηματοοικονομικά ενήμερων και υπεύθυνων πολιτών.

Μίας γενιάς σε μία κοινωνία όπου όλοι οι πολίτες χωρίς κανένα χρηματοοικονομικό αποκλεισμό, θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντιληφθούν την «μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, την χρησιμότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων, καθώς και την λειτουργία και τους κινδύνους των αγορών, ώστε σε κάθε φάση της ζωής τους να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων τους, με απώτερο σκοπό την επίτευξη της ευημερίας τους για όλο το διάστημα της ζωής τους.

Share this post on: