Εντυπωσιακές οι εμπειρίες της πρώτης χρονιάς
Η διδασκαλία του πρώτου πανεπιστημιακού μαθήματος Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε για το χειμερινό εξάμηνο και, έπειτα από την ανάρτηση των βαθμολογιών των φοιτητών, μπορούμε να αναφερθούμε σε κάποια ιδιαίτερα αισιόδοξα συμπεράσματα από την πορεία του καθώς και στις προσδοκίες μας για το μέλλον του.
Το μάθημα «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός» προσφέρθηκε για πρώτη χρονιά στους φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, προσφέροντας πρωτοποριακή ύλη και ιδέες, στις οποίες οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν επιδεικνύοντας εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή. Το μάθημα αυτό παρέχει ολιστική χρηματοοικονομική γνώση στους φοιτητές με σκοπό την σωστή διαχείριση των χρημάτων τους καθ‘ όλη την διάρκεια της ζωής τους, προσφέροντάς τους τις δεξιότητες που απαιτούνται στο νέο παγκόσμιο και ιδιαίτερα περίπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.
Δημιουργός και διδάσκων του πρωτοποριακού αυτού μαθήματος, το οποίο αποτελεί μάλιστα και το πρώτο σχετικό με τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό μάθημα στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, είναι ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαος Δ. Φίλιππας.
Κατά την διάρκεια των μαθημάτων αναλύθηκαν αρχικά οι κλασικές χρηματοοικονομικές έννοιες της αποταμίευσης, του προϋπολογισμού, του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, της φούσκας στις επενδύσεις, της μέτρησης και του ορισμού των διαφορετικών χρηματοοικονομικών κινδύνων, της υπερχρέωσης, καθώς και των αδυναμιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος οι οποίες μας έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες κρίσεις, οξύνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τις διάφορες κοινωνικές ανισότητες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αλλαγές που θα επέλθουν σε παγκόσμια κλίμακα από την χρήση της τεχνολογίας Blockchain, καθώς και από την διαφαινόμενη άνοδο του κλάδου του FinTech και των κρυπτονομισμάτων.
Στα πλαίσια του μαθήματος παρουσιάσθηκε και αναλύθηκε η σημαντικότερη χρηματοπιστωτική κρίση στην ιστορία, γνωστή ως «Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2007/8», και οι φοιτητές παρακολούθησαν την σχετική ταινία-ντοκιμαντέρ Inside Job (2010), η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (2010 Academy Award for Best Documentary Feature).
Επίσης, κατά την διάρκεια του εξαμήνου διοργανώθηκε το Συνέδριο SingularityU Greece Summit 2021 (22-23 Νοεμβρίου). Η εταιρεία ΕΥ ως Χορηγός του Συνεδρίου (Platinum Sponsor), εξασφάλισε 5 εισιτήρια σε διακεκριμένους προπτυχιακούς, και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε μία προσπάθεια να δώσει στους νέους φοιτητές τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση γύρω από τον επανασχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος, καθώς και να συμβάλλει στον εμπλουτισμό των γνώσεων τους και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Ορισμένοι λοιπόν φοιτητές οι οποίοι συμμετείχαν στο μάθημα αυτό είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλες τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου, ενώ όλοι οι φοιτητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα δίωρο απόσπασμα από τις εργασίες/ομιλίες του συνεδρίου.
Ακολουθούν λίγα λόγια από τον διδάσκοντα του μαθήματος, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Νικόλαο Δ. Φίλιππα, για την σημαντική εμπειρία που αποκόμισε από το νέο αυτό μάθημα.
Κατ’ αρχάς, υπήρχε ένα έντονο ενδιαφέρον των φοιτητών για το μάθημα και τις συγκεκριμένες γνώσεις που προσφέρει, το οποίο αποκαλύπτεται από το υψηλό ποσοστό παρακολούθησης, παρά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για την πανδημία. Ίσως αυτό οφείλεται και στην διάθεση των φοιτητών που ήταν περιορισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και είχαν τρομερή όρεξη για γνώση και επικοινωνία.
Ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά: Περισσότεροι από 100 φοιτητές επέλεξαν το μάθημα, από τους οποίους προσήλθαν τελικά για εξέταση οι 54. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, παρακολουθούσαν ενεργά το μάθημα και παρέδωσαν εργασίες που τους πρότεινα, σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και πρωτοτυπίας. Αναφέρω ενδεικτική θεματολογία των εργασιών: NFTs, Metaverse, Artificial Intelligence, Blockchain, Neuralink κ.ά.
Από τους 54 εξετασθέντες, 5 άτομα δεν πέρασαν την βάση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 10%, ενώ 28 φοιτητές αρίστευσαν και πήραν βαθμούς 9 ή 10.
Στο επόμενο εξάμηνο οι φοιτητές θα έχουν στα χέρια τους και το ανάλογο σύγγραμμα, η συγγραφή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και το οποίο θα αποτελεί το πρώτο σχετικό σύγγραμμα στην Ευρώπη.
Κατά αυτό τον τρόπο το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού θα καλύψει ένα μεγάλο κενό και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, συνεχίζοντας να προωθεί ενεργά την χρηματοοικονομική γνώση και ενδυνάμωση των πολιτών.