Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του πρωτοποριακού παιδικού βιβλίου/λεξιλογίου με τίτλο «Το Αλφαβητάρι της Οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ένα σεμνό και ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά κλίμα.

Το βιβλίο παρουσίασαν σε μαθητές και μαθήτριες της 6ης τάξης του Δημοτικού της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» ο συγγραφέας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαος Δ. Φίλιππας και η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν εντυπωσιακά ενεργή, με πληθώρα ερωτήσεων και σχολίων σχετικών με τους σύγχρονους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς όρους που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας. Οι μαθητές ρώτησαν, μεταξύ άλλων, για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα κόκκινα δάνεια, αλλά ακόμα και για το τι είναι και πως διαμορφώνεται ο πληθωρισμός!

Όλες οι ερωτήσεις των μαθητών απαντήθηκαν με εύληπτο τρόπο, με την εκδήλωση να διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Μετά το πέρας της παρουσίασης, οι μαθητές φωτογραφήθηκαν με τους δύο ομιλητές και επέστρεψαν στο σχολείο τους με νέες χρηματοοικονομικές γνώσεις, ενώ πριν αναχωρήσουν δέχθηκαν με ενθουσιασμό, ως δώρο, αντίτυπα του νέου αυτού βιβλίου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου τόνισε την σημασία που έχει να γνωρίζουν τα παιδιά βασικά πράγματα για την οικονομία, με σκοπό να διαχειρίζονται αργότερα ορθά τα έξοδα και τα έσοδά τους και να λαμβάνουν σωστές οικονομικές αποφάσεις για το μέλλον. «Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στην εκπαίδευση των νέων», τόνισε η κυρία Παπακωνσταντίνου, «ώστε να γίνουν υπεύθυνοι, συνετοί και ενημερωμένοι συμμετέχοντες στην οικονομική ζωή και πραγματικότητα».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Καθηγητής Νικόλαος Δ. Φίλιππας, σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι «ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από έντονες χρηματοοικονομικές αναταράξεις και από ταχύτατες αλλαγές. Ως εκ τούτου, οι νέοι μας θα χρειασθούν νέες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν αυτή την πολύπλοκη νέα πραγματικότητα. Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί μία από αυτές τις νέες δεξιότητες και “Το Αλφαβητάρι της Οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών”, το οποίο εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν διακρίνονται η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο συγγραφέας του βιβλίου Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Νικόλαος Δ. Φίλιππας, καθώς και ο Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Παναγάκης.

Share this post on: