Τα πρόσφατα σοκ στην παγκόσμια οικονομία θα δοκιμάσουν ξανά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας όπως και των άλλων ευάλωτων χωρών. Γράφει ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας.

Δεκαπέντε περίπου χρόνια από το μοναδικό σοκ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ και διοχετεύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, το ελληνικό εγχώριο ΑΕΠ (GDP) βρίσκεται ακόμα 25% κάτω από το ΑΕΠ του 2008.

Τα στοιχεία προέρχονται από το countryeconomy.com σε τρέχοντα ευρώ, δεν έχουν δηλαδή αποπληθωρισθεί.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες που αποτελούσαν τις περίφημες προβληματικές χώρες PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain), έχουν ξεπεράσει το αντίστοιχο ΑΕΠ που είχαν κατά το 2008.

Εντυπωσιακή καταγράφεται η πορεία της Ιρλανδίας, η οποία υπερδιπλασίασε το Α.Ε.Π. της, αυξάνοντάς το κατά 125%. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, η οποία επέτυχε αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 18 περίπου τοις εκατό. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Ισπανία με 8.6%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 8.4%.

Τα πρόσφατα σοκ στην παγκόσμια οικονομία (κορωνοϊός, πόλεμος στην Ουκρανία, παγκόσμια υπερχρέωση, στασιμοπληθωρισμός), θα δοκιμάσουν ξανά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας όπως και των άλλων ευάλωτων χωρών.

Δυστυχώς, για την παγκόσμια οικονομία και φυσικά για την χώρα μας, τα δύσκολα είναι μπροστά μας…

Γράφημα: Η εξέλιξη του Α.Ε.Π. των χωρών PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία)

*Ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

*Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr) στις 09/06/2022.

Share this post on: