Η διδασκαλία του πρώτου πανεπιστημιακού μαθήματος Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με πρωτοποριακή ύλη και ιδέες, καθώς και με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από την πλευρά των φοιτητών.

Το μάθημα παρέχει ολιστική χρηματοοικονομική γνώση στους φοιτητές με σκοπό την σωστή διαχείριση των χρημάτων τους καθ‘ όλη την διάρκεια της ζωής τους, προσφέροντάς τους τις δεξιότητες που απαιτούνται στο νέο παγκόσμιο και ιδιαίτερα περίπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Στα πλαίσια του 4ου μαθήματος, ο Καθηγητής κ. Φίλιππας παρουσίασε και σχολίασε την εξαιρετική ταινία Inside Job (2010), η οποία περιγράφει τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναδεικνύει τις συνθήκες υπό τις οποίες φθάσαμε στην Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2007/8.

Η πρωτοβουλία αυτή του Πανεπιστημίου Πειραιώς γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute), το οποίο ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την προώθηση της χρηματοοικονομικής γνώσης σε όλους τους πολίτες, αλλά ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού από τον Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος ΟΔΕ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαο Δ. Φίλιππα.

Ως στόχο του, το Ινστιτούτο, έχει θέσει την δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών, που χωρίς κανέναν χρηματοοικονομικό αποκλεισμό (financial exclusion), θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντιληφθούν καλύτερα «τη μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, τη χρησιμότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων και τη λειτουργία των αγορών, ώστε σε κάθε φάση της ζωής τους να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων τους και να βελτιώσουν το επίπεδο της ατομικής και οικογενειακής τους χρηματοοικονομικής ευημερίας.

Στις 2 Απριλίου του 2021, το Ινστιτούτο έγινε συνδεδεμένο μέλος (affiliated member) του Διεθνούς Δικτύου Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ (INFE). Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν Κεντρικές Τράπεζες και Υπουργεία από 125 χώρες στον κόσμο και μόλις 120 από ολόκληρο τον κόσμο, αυστηρά επιλεγμένοι, μη κυβερνητικοί, μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί με αποδεδειγμένες δράσεις χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.

Οι παρεμβάσεις του Ινστιτούτου στην κοινωνία περιλαμβάνουν τόσο διεθνή Συνέδρια όσο και επισκέψεις, φυσικές και διαδικτυακές, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ο Καθηγητής κ. Φίλιππας δίνει διαλέξεις σχετικά με την σωστή διαχείριση του χρήματος.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, δήλωσε περήφανος για την παγκόσμια αναγνώριση των δράσεων του Ινστιτούτου και πως αυτή η μεγάλη επιτυχία του Καθηγητή κ. Φίλιππα προστίθεται στις τόσες ακόμα δράσεις των μελών ΔΕΠ για την προώθηση και την καταξίωση του Πανεπιστημίου, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες. Το Πανεπιστήμιο του Πειραιά στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Share this post on: