Οι 6 από τις 10 πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό ουρανοξυστών ανήκουν πλέον στην Κίνα!

Η πόλη με τους περισσότερους ουρανοξύστες στον κόσμο είναι το Χονγκ Κονγκ!

Παλαιότερα, είχαμε συνδέσει τους ουρανοξύστες με την Αμερική και φυσικά με την Νέα Υόρκη… Αυτή η πραγματικότητα ανήκει πλέον στο παρελθόν! Η Κίνα κυριαρχεί και εδώ!

Στο παρακάτω ιδιαίτερα εντυπωσιακό γραφικό, το οποίο δημιούργησε η Visual Capitalist χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο Υψηλών Κτηρίων και Αστικού Περιβάλλοντος (Council of Tall Buildings and Urban Habitat- CTBUH), παρουσιάζονται οι 25 πόλεις με τους περισσότερους ουρανοξύστες και υπερυψηλά κτίρια παγκοσμίως για το 2023.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, με έναν εντυπωσιακό αριθμό 657 ουρανοξυστών, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται 6 υπερυψηλά κτίρια. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι ουρανοξύστες αναφέρονται σε κτίρια με ύψος μεγαλύτερο των 150 μέτρων, ενώ τα υπερυψηλά κτίρια, τα οποία αποτελούν υποκατηγορία τους, έχουν ύψος μεγαλύτερο των 300 μέτρων.

Στην 2η θέση βρίσκεται η Shenzhen με 513 ουρανοξύστες και 16 υπερυψηλά κτίρια, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται η Guangzhou με 254 ουρανοξύστες και 11 υπερυψηλά κτίρια. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Χονγκ Κονγκ, μαζί με την Shenzhen και την Guangzhou, αποτελούν μέρος μιας ταχέως αναπτυσσόμενης μεγαλούπολης, γνωστής ως μητροπολιτικής περιοχής του Δέλτα του Ποταμού Περλ (Pearl River Delta), η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 1.500 ουρανοξύστες. Αυτό είναι μάλιστα ακόμα πιο αξιοσημείωτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Shenzhen ήταν ένα μικρό ψαροχώρι μέχρι την δεκαετία του 1970.

Η Νέα Υόρκη έχει περιορισθεί στην 3η θέση στην σχετική κατάταξη, με έναν εξίσου όμως επιβλητικό αριθμό 421 ουρανοξυστών και 16 υπερυψηλών κτιρίων. Παρόλο που μπορεί να έχει πλέον παραχωρήσει τον τίτλο της πόλης με τους περισσότερους ουρανοξύστες – τον οποίο κατείχε παραδοσιακά – στο Χονγκ Κονγκ, ο πανέμορφος ορίζοντας της πόλης παραμένει ένα σύμβολο παγκοσμίου φήμης, αναδεικνύοντας σε περίοπτη θέση το εμβληματικό Empire State Building. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Empire State Building, το οποίο χαίρει ευρείας αναγνωρισιμότητας, δεν κατατάσσεται πλέον μεταξύ των 50 υψηλότερων κατασκευών στον κόσμο.

Μέσα στην πρώτη πεντάδα κατατάσσεται επίσης και το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο καταλαμβάνει την 4η θέση με 395 ουρανοξύστες, εκ των οποίων 28 αποτελούν υπερυψηλά κτίρια. Είναι μάλιστα η πόλη με τα περισσότερα υπερυψηλά κτίρια στον κόσμο. Αυτή η πραγματική όαση μέσα στην έρημο, έχει γίνει συνώνυμη της μεγαλειώδους αρχιτεκτονικής και των κορυφαίων κατασκευών, όπως το Burj Khalifa, το οποίο είναι σήμερα το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο στα 828 μέτρα.

Συνολικά, και εξετάζοντας τα δεδομένα του Συμβουλίου Υψηλών Κτηρίων και Αστικού Περιβάλλοντος από άλλη οπτική γωνία, η Κίνα έχει στην πραγματικότητα περισσότερους ουρανοξύστες και υπερυψηλά κτίρια μεταξύ των 25 πρώτων πόλεων, από ότι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα σύνολο 12 πόλεων στην Κίνα, υπάρχουν 2.777 ουρανοξύστες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 72 υπερυψηλά κτίρια. Αντίστοιχα, στις 13 πόλεις της κατάταξης από τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν 2.350 ουρανοξύστες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 67 υπερυψηλά κτίρια.

Η ραγδαία αστικοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη και τα φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα της Κίνας έχουν επιτρέψει αυτό το μνημειώδες κατόρθωμα.

Και φυσικά… δεν είναι το μοναδικό!

Share this post on: