Για το οικονομικό κλίμα της Ελλάδας εν μέσω πανδημίας μίλησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Νικόλαος Δ. Φίλιππας στην Πρωινή Ενημέρωση με τη Λία Λάππα.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων «υπάρχει μία αντίθεση των μακροοικονομικών μεγεθών και αυτών που αισθάνεται ο πολίτης. Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε σε σχέση με πέρσι μία μεγάλη ανάκαμψη καθώς το σημείο αναφοράς ήταν πάρα πολύ χαμηλό λόγω πανδημίας. Δυστυχώς η Ελλάδα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης έχει χρόνια διαθρωτικά προβλήματα και δεν μπορεί να αντέξει χρηματοοικονομικά και υγειονομικά σοκ. Παρόλα αυτά υπάρχει ανάπτυξη αλλά συντελείται σε ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον».

Παράλληλα ο κ. Φίλιππας επεσήμανε την ανάγκη τα κράτη να παρεμβαίνουν και να δίνουν περίπου ίσες ευκαιρίες μεταξύ των γενεών, καθώς όπως είπε «πρέπει να σταματήσει η άσκοπη κριτική και αντιπολίτευση και πρέπει να δοθεί προσοχή σε κάτι δημιουργικό, καθώς η νέα γενιά είναι η πιο αδικημένη στην οποία έχει κληροδοτηθεί μεγάλο χρέος και θα αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολα προβλήματα όπως είναι η υπερχρέωση και οι επιπτώσεις της πανδημίας».

Επίσης ο κ. Φίλιππας αναφέρθηκε στις δράσεις του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και στο εκπαιδευτικό βιβλίο του «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα» που αφορά στα παιδιά, με το οποίο τους εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο οικονομικούς όρους και έννοιες όπως ο προϋπολογισμός και η χρησιμότητά του, ποιες είναι οι χρήσεις του χρήματος και πώς φτάσαμε στα ψηφιακά νομίσματα, τι είναι νόμισμα και τι σημαίνει οικονομώ, ποια είναι η αξία του σωστού προϋπολογισμού και της αποταμίευσης και ποιοι είναι οι σκοποί της αποταμίευσης, ποιες είναι οι δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουν οι γονείς, ώστε τα παιδιά τους να γίνουν έξυπνοι καταναλωτές και πόσο κατάλληλα είναι προετοιμασμένοι σήμερα οι έφηβοι και τα παιδιά, ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις μέσα σε ένα πολύπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

*Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Kanaliena.gr στις 09/11/2021.

*Ακούστε το πλήρες ηχητικό αρχείο στον παρακάτω σύνδεσμο.

Share this post on: