Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η επίσημη παρουσίαση του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Ιστοσελίδας του

22 Ιανουαρίου 2019 @ 18:00 - 21:00

Παρουσίαση Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Electra Palace Athens, επί της οδού Ναυάρχου Νικοδήμου αρ. 18-20 στην Αθήνα, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 18:00.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, μεταπτυχιακοί φοιτητές αλλά και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

Στο panel της εκδήλωσης συμμετείχαν η Βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην Υπουργός, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής κος Άγγελος Κότιος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, κος Γιάννης Καντώρος, και φυσικά, ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά κος Νικόλαος Φίλιππας.

O κος Γιάννης Καντώρος, ανέπτυξε με στοιχεία το θέμα της υστέρησης τόσο της χρηματοοικονομικής όσο και της ασφαλιστικής γνώσης και παιδείας στους Έλληνες πολίτες  και παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού και του ασφαλιστικού αναλφαβητισμού. Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα δύο παιδικά βιβλία χρηματοοικονομικού περιεχομένου που έχει εκδώσει η INTERAMERICAN μαζί με τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Νικόλαο Φίλιππα, καθώς επίσης και στην συμμετοχή της εταιρίας στο mentoring μαθητών σχολείων σε διάφορες περιοχές της χώρας για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και τα επαγγέλματα του μέλλοντος μαζί με το Ινστιτούτο και την εταιρία Tipping Point. Τέλος παρουσίασε ορισμένα επιστημονικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία το κόστος της χρηματοοικονομικής άγνοιας στις ΗΠΑ για όλη την διάρκεια ζωής του αμερικάνικου πληθυσμού ξεπερνάει τα 2.3 τρις δολάρια!

H κα Όλγα Κεφαλογιάννη εστίασε αρχικά στον Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό των γυναικών και  τις αιτίες που τον προκαλούν. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις εθνικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές  άλλων προηγμένων χωρών για την προώθηση της θέσης των γυναικών στην ιεραρχία της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Έπειτα ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από το εξωτερικό σύμφωνα με τα οποία, εξέχουσες προσωπικότητες έχουν αναλάβει προσωπικές δράσεις για την διάδοση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, αλλά και δράσεις που συμβάλουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων εν γένει, ιδιαίτερα δε στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στηριζόμενη σε φωτεινά παραδείγματα όπως αυτά του Γενικού  Γραμματέα του Ο.Ο.Σ.Α. κ. Γκουρία, του Προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα και της Βασίλισσας Μαξίμα της Ολλανδίας. Τέλος, αναφέρθηκε ότι οι δράσεις αυτές συνάδουν με τους 17 στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ο.Η.Ε.

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής κος Άγγελος Κότιος, ανέπτυξε την προσέγγισή του για τον ρόλο των Πανεπιστημίων στην διάχυση της Χρηματοοικονομικής Γνώσης στην κοινωνία και παρουσίασε τις δράσεις του Πανεπιστημίου Πειραιά για την χρηματοοικονομική εκπαίδευση, με χαρακτηριστική τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πειραιά με το George Washington University. Επεσήμανε επίσης πως τα ελάχιστα οικονομικά μαθήματα τα οποία περιλαμβάνονται στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα στο Γυμνάσιο και Λύκειο, χρειάζονται τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική αναβάθμιση καθώς δεν επαρκούν για να δώσουν στους μαθητές μία ολοκληρωμένη εικόνα της εγχώριας και παγκόσμιας πολύπλοκης πραγματικότητας.

Όλοι οι ομιλητές εξήραν τις πρωτοβουλίες του Προέδρου και εξέφρασαν την συνεχή και αμέριστη συμπαράσταση τους στις δράσεις του Ινστιτούτου.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κος Φίλιππας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου, αναφέρθηκε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στους κινδύνους και στις προκλήσεις που αναδεικνύονται και διερωτήθηκε κατά πόσον το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες αλλά και η πολιτεία συνολικά, έχουν συνειδητοποιήσει το γρήγορα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο ήδη κυριαρχούν η τεχνητή νοημοσύνη, τα robots, η εικονική πραγματικότητα, και στον χώρο της χρηματοοικονομικής το fintech. Επισήμανε επίσης την σπουδαιότητα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης για την χρηματοοικονομική ευημερία των πολιτών (financial wellbeing) και πρότεινε την ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού ξεκινώντας από το δημοτικό σχολείο, όπως κάνουν ήδη αρκετές προηγμένες χώρες. Ευχαρίστησε τους χορηγούς του Ινστιτούτου για την σημαντική συμβολή τους και εξήρε την υψηλής αισθητικής ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (www.gfli.gr), η οποία αποτελεί χορηγία της εταιρίας Sprint και την οποία παρουσίασε εν συντομία.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
22 Ιανουαρίου 2019
Ώρα:
18:00 - 21:00

Διοργανωτής

Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Ιστοσελίδα:
https://www.gfli.gr/