Αγαπητά παιδιά,

Ζούμε σε έναν κόσμο που τα χρήματα είναι απαραίτητα για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής. Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα δεν φέρνουν από μόνα τους την ευτυχία, μας κάνουν χρηματοοικονομικά ανεξάρτητους και ελεύθερους!

Όμως τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δένδρα… Χρειαζόμαστε τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες τόσο για την απόκτησή τους, όσο και για την χρήση τους με τον σωστό τρόπο (σύνεση).

Η κατανόηση λοιπόν ενός πολύπλοκου κόσμου απαιτεί την γνώση βασικών εννοιών, χρήσιμων στην ζωή μας, όπως το πως λειτουργούν οι τράπεζες, τις έννοιες του επιτοκίου και του τόκου, γιατί πρέπει να αποταμιεύουμε, πως φτιάχνουμε ένα προϋπολογισμό, να μοιραζόμαστε πράγματα με αυτούς που έχουν ανάγκη, να προσέχουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, καθώς και πολλά άλλα.

Στις 9 ενότητες που ακολουθούν παρουσιάζονται όλες οι απαραίτητες έννοιες που αφορούν στην σωστή διαχείριση των χρημάτων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες στην ζωή σας! Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχουν σχετικές ασκήσεις και σταυρόλεξα.

Περιηγηθείτε σε αυτό το ταξίδι γνώσης μόνοι σας ή καλύτερα με τους γονείς σας, μιλήστε μαζί τους για τα χρήματα και προετοιμαστείτε για διαγωνισμούς με γνώσεις και δώρα!

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου και σας περιμένουν εκπλήξεις!

Νικόλαος Δ. Φίλιππας

Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Πρόεδρος & Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
(Hellenic Financial Literacy Institute – HFLI)

Θεματικές Ενότητες

Στις 9 ενότητες που θα βρείτε παρακάτω αναλύονται μια σειρά από θέματα, που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν με απλό τρόπο πράγματα που σίγουρα θα τους φανούν χρήσιμα καθώς μεγαλώνουν. Παράλληλα, θα βρείτε και κάποιες απλές, διασκεδαστικές ασκήσεις, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν ακόμα καλύτερα τις νέες γνώσεις.

ΕΕΔΑΔΠ - Ενότητα 1 - Το χρήμα και η ιστορία του+
1. Το χρήμα και η ιστορία του
Χρήμα (money) λέμε οποιοδήποτε μέσο πληρωμών το οποίο είναι αναγνωρισμένο και αποδεκτό από πολλούς ανθρώπους…

 

δείτε περισσότερα

ενότητα 2+
2. Έξυπνες αγοραστικές επιλογές
Κατανάλωση (spending) ονομάζεται η αγορά και η χρήση αγαθών και υπηρεσιών όπως τρόφιμα, παιχνίδια, αναψυκτικά, σοκολάτες, smartphones και μεταξύ άλλων υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας….

δείτε περισσότερα

+
3. Διαφορές αναγκών και επιθυμιών
Οι άνθρωποι εργάζονται και τα χρήματα που βγάζουν τα χρησιμοποιούν για να αγοράσουν πράγματα που χρειάζονται (ανάγκες), αλλά και πράγματα που θέλουν να αποκτήσουν (επιθυμίες)…

δείτε περισσότερα

+
4. Βάζοντας στόχους μέσω της αποταμίευσης
Οι άνθρωποι εργάζονται για να κερδίσουν χρήματα και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες και ικανοποιώντας πολλές από τις επιθυμίες τους…

δείτε περισσότερα

+
5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό
Ο προϋπολογισμός είναι ένα σχέδιο στο οποίο καταγράφουμε αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδά μας…

 

δείτε περισσότερα

ΕΕΔΑΔΠ - Ενότητα 6 - Τράπεζες–επιτόκιο-τόκος+
6. Τράπεζες-επιτόκιο-τόκος

Τράπεζα είναι ένας χρηματοοικονομικός οργανισμός, δηλαδή μια επιχείρηση, η οποία ασχολείται με όλες τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα χρήματα…

δείτε περισσότερα

+
7. Προστασία από τους κινδύνους. Ο ρόλος της ασφάλισης.
Ο κίνδυνος είναι μια λέξη (έννοια) που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλές και διαφορετικές πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις…

δείτε περισσότερα

+
8. Τι είναι ο δανεισμός;

Όπως είδαμε σε προηγούμενα κεφάλαια, οι άνθρωποι εργάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους…

δείτε περισσότερα

ΕΕΔΑΔΠ - Ενότητα 9 - Φιλανθρωπία+
9. Φιλανθρωπία

Δωρίζοντας τον χρόνο μας, την εργασία μας καθώς και μερικά από τα χρήματά μας, εφόσον μας περισσεύουν, συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο…

δείτε περισσότερα

GFLI - ΕΕΔΑΔΠ -Ενότητα 10 - Ασκήσεις και Σταυρόλεξα+
11. Ασκήσεις και Σταυρόλεξα
δείτε περισσότερα
GFLI - ΕΕΔΑΔΠ -Ενότητα 10 - Παιχνίδια και Ψευδαισθήσεις+
12. Παιχνίδια και Ψευδαισθήσεις
δείτε περισσότερα

Tι είναι ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός;

«Ο συνδυασμός συνειδητότητας, γνώσης, δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη σωστών χρηματοοικονομικών αποφάσεων, με απώτερο στόχο την επίτευξη της ατομικής χρηματοοικονομικής ευημερίας»

ΟΟΣΑ / Atkinson and Messy, 2012

Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού - ταυτότητα του ινστιτούτου
Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός

Ταυτότητα του Ινστιτούτου

Αποστολή και κύριο μέλημά μας είναι η διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, τόσο με παραδοσιακούς τρόπους και μέσα, όσο και με τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

δείτε περισσότερα

Τομείς Δραστηριοποίησης

Ομιλίες και εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, πρωτότυπα άρθρα και επιστημονικές μελέτες, εξειδικευμένα μαθησιακά προγράμματα, συγγραφή και έκδοση βιβλίων, Εθνική Έρευνα Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Financial Literacy Conference.

δείτε περισσότερα

Δράσεις του Ινστιτούτου

Περιηγηθείτε στις πραγματοποιηθείσες δράσεις του Ινστιτούτου και ενημερωθείτε για τις μελλοντικές.

δείτε περισσότερα

Ο κύκλος του χρήματος

Ανακαλύψτε τις 7 βασικές έννοιες του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Υποστηρικτές του Ινστιτούτου

Μια μεγάλη κοινότητα ευαισθητοποιημένων πολιτών, οργανισμών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θεσμικών φορέων και εταιριών, αγκαλιάζουν το όραμα του Ινστιτούτου για την διάχυση της Χρηματοοικονομικής Γνώσης στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ενεργά και μεγεθύνοντας τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας.

Κατέβασε τα quiz - button - banner
book banner

Ρωτήστε μας!

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το Ινστιτούτο και τις πρωτοβουλίες του, τις δυνατότητες υποστήριξης και συνεργασίας.