Εστιάζοντας στην μεγάλη εικόνα

Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε οδηγό τη μεγάλη εικόνα (big picture) και να μην εστιάζουμε στα μικροπράγματα!

Η μεγάλη εικόνα είναι αρχικά η προσωπική και οικογενειακή μας υγεία, η ποιότητα της ζωής μας και γενικότερα η ευημερία μας (wellbeing).

Σπουδάζουμε, μαθαίνουμε ξένες γλώσσες, εκπαιδευόμαστε σε νέες δεξιότητες, για να βρούμε ένα επάγγελμα που μας ταιριάζει και να ζήσουμε για ολόκληρη τη ζωή μας με αξιοπρέπεια, ικανοποιώντας τις ανάγκες μας και υλοποιώντας τις επιθυμίες μας.

Όμως για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας θα πρέπει πρώτα-πρώτα να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να προσέχουμε τόσο τις υλικές τροφές βάζουμε στο σώμα μας, όσο και τις πνευματικές “τροφές” μας!

Ενότητα 9 - Φιλανθρωπία

Πρέπει λοιπόν να τρώμε υγιεινά, να γυμναζόμαστε τακτικά, να διαβάζουμε βιβλία για να μαθαίνουμε χρήσιμα πράγματα, να έχουμε πραγματικούς φίλους (λίγο δύσκολο στις μέρες μας, αλλά υπάρχουν!), να έχουμε καλές σχέσεις και να αγαπάμε τους γονείς μας και να γίνουμε χρηματοοικονομικά ανεξάρτητοι, ώστε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της ζωής!

Η μεγάλη εικόνα όμως δεν σταματάει στον εαυτό μας, στην οικογένεια μας και στους φίλους μας, που φυσικά είναι σημαντικοί για μας!

Σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι της ζωής μας δεν είμαστε μόνο αυτοί!

Πρέπει να νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας, αλλά και για τον πλανήτη μας ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες εκπέμπει SOS!

Τα σύγχρονα προβλήματα στον πλανήτη

Ο πλανήτης μας τα τελευταία πενήντα χρόνια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και προκλήσεις, όπως:

  • την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη
  • τον υπερπληθυσμό, καθώς σύντομα θα ξεπεράσει τα 8 δις κατοίκους
  • την έλλειψη νερού και ιδιαίτερα καθαρού νερού
  • τη μόλυνση του εδάφους, του υπεδάφους και των θαλασσών από χημικά και πλαστικά

Δύο επίσης μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας είναι η κοινωνική ανισότητα και η φτώχεια, προβλήματα που αυξήθηκαν με την πανδημία.

Ενότητα 9 - Φιλανθρωπία
Ενότητα 9 - Φιλανθρωπία

Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας κατά 100 περίπου εκατομμύρια!

Όλα αυτά είναι δυσάρεστα, προκαλούν πολλά ερωτηματικά για την σωστή λειτουργία του συστήματος, όμως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, πιο ανθρώπινο, αλλά και τον πλανήτη πιο καθαρό!

Ενότητα 9 - Φιλανθρωπία

Πώς λοιπόν μπορούμε να προσφέρουμε;

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν να δίνουν ένα μέρος από τα χρήματά τους για να κάνουν τον κόσμο που ζούμε καλύτερο!

Αυτό ονομάζεται φιλανθρωπία (philanthropy) και είναι μια πολύ όμορφη πράξη!

Ενότητα 9 - Φιλανθρωπία
Ενότητα 9 - Φιλανθρωπία

Άλλοι άνθρωποι προσφέρουν τον χρόνο τους σε κοινωνικές δράσεις όπως είναι η δενδροφύτευση και ο καθαρισμός των ακτών! Αυτό ονομάζεται εθελοντισμός.

Δωρίζοντας τον χρόνο μας, την εργασία μας και μερικά από τα χρήματά μας, εφόσον μας περισσεύουν, συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και τον πλανήτη καθαρότερο!

Λέξεις κλειδιά

Ευημερία, πλανήτης, κλιματική αλλαγή, υπερπληθυσμός, μόλυνση του περιβάλλοντος, κοινωνική ανισότητα, φτώχεια, φιλανθρωπία, εθελοντισμός

Κατέβασε τα quiz - button - banner