Προστασία από τους κινδύνους.
Ο ρόλος της ασφάλισης.

Εισαγωγή στον κίνδυνο

Ο κίνδυνος είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλές και διαφορετικές πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ο κίνδυνος από την οδήγηση ενός ποδήλατου ή ενός αυτοκίνητου, ο κίνδυνος που προέρχεται από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, καταιγίδες, πλημμύρες και σεισμούς, ο κίνδυνος που προκύπτει κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων από τη μία χώρα σε μια άλλη, οι επιπτώσεις από διάφορα απρόβλεπτα γεγονότα, όπως η πρόσφατη πανδημία, ο κίνδυνος απώλειας περιουσίας από επενδύσεις, αλλά και κίνδυνοι που προέρχονται από τη χρήση του διαδικτύου, όπως κλοπής δεδομένων ή και χρημάτων.

Οι κίνδυνοι, λοιπόν, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι πολλοί και αποτελούν κομμάτι της πραγματικότητας.

Πολλούς από αυτούς τους κινδύνους μπορούμε να τους αποφύγουμε, κάποιους άλλους μπορούμε να τους περιορίσουμε και από κάποιους άλλους μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά.

Ενότητα 7 - Ο ρόλος της ασφάλισης
Ενότητα 7 - Ο ρόλος της ασφάλισης

Ο άνθρωπος από τα πολύ παλιά χρονιά βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους, αφού ήταν απροστάτευτος, τόσο από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, όσο και από τα άγρια ζώα.

Για τον λόγο αυτό οι άνθρωποι, για να προστατευτούν από τις άσχημες κλιματολογικές καταστάσεις ζούσαν σε σπηλιές και για να προστατεύονται από τα άγρια ζώα, κυνηγούσαν σε ομάδες!

Τελικά, με τις δεξιότητές του και τη μοναδική πνευματική του υπεροχή, ο άνθρωπος κατάφερε να ξεπεράσει όλους αυτούς τους κινδύνους και να κυριαρχήσει στον πλανήτη.

Αντίθετα, μεγάλα ζώα όπως τα μαμούθ και οι δεινόσαυροι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν!

Ενότητα 7 - Ο ρόλος της ασφάλισης - banner

Πώς περιορίζουμε τους κινδύνους

Οι πρώτες μέθοδοι περιορισμού των κινδύνων εφαρμόστηκαν από τους Κινέζους εμπόρους την 3η χιλιετία προ Χριστού! Οι Κινέζοι έστελναν τα εμπορεύματα που ήθελαν να μεταφέρουν μέσω της θαλάσσης σε άλλες χώρες, με πολλά και διαφορετικά μικρά πλοία. Αν χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των φορτίων μόνο ένα μεγάλο πλοίο, θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χαθούν όλα τα εμπορεύματα αν το πλοίο δεχόταν επίθεση από πειρατές ή αν έπεφτε σε καταιγίδα και βυθιζόταν.

Ακόμα και σήμερα, την ίδια στρατηγική ακολουθούν πολιτικοί, βασιλικές οικογένειες, επιχειρηματίες, αλλά και ποδοσφαιρικές ομάδες, καθώς συνηθίζουν να μην ταξιδεύουν όλοι μαζί με το ίδιο αεροπλάνο για τη μείωση της πιθανότητας ατυχήματος!

Ενότητα 7 - Ο ρόλος της ασφάλισης
Ενότητα 7 - Ο ρόλος της ασφάλισης

Κίνδυνος στις επενδύσεις σημαίνει ότι μπορείς να κερδίσεις αρκετά χρήματα από μια επένδυση, αλλά μπορεί να χάσεις ένα μέρος των χρημάτων σου και σε ακραίες καταστάσεις, όλα!

Για τον λόγο αυτό:

  • Ποτέ δεν επενδύουμε τα χρήματα μας, αν δεν γνωρίζουμε καλά σε τι ακριβώς επενδύουμε!
  • Ποτέ δεν τοποθετούμε τα χρήματα μας σε μια μόνο επένδυση, αλλά “μοιράζουμε” τα χρήματα μας σε πολλές επενδύσεις.

Αυτή η μέθοδος λέγεται διασπορά του κινδύνου, που με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν βάζουμε όλα μας τα αυγά στο ίδιο καλάθι, γιατί αν μας πέσει το καλάθι κάτω, θα σπάσουν όλα μας τα αυγά!

Τι είναι η ασφάλιση

Στην σύγχρονη εποχή υπάρχουν πολλά είδη κινδύνων, αλλά και πολλοί τρόποι να προστατευθούμε από τους κινδύνους αυτούς.

Η προστασία μας γίνεται μέσα από τον θεσμό της ασφάλισης, τον οποίο προσφέρουν εξειδικευμένες εταιρίες οι οποίες λέγονται ασφαλιστικές!

Οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να ασφαλίσουν το αυτοκίνητο μας, την υγεία μας, την κύρια ή την εξοχική μας κατοικία για σεισμό, για φωτιά, αλλά και την πιθανότητα κλοπής, με σχετικά πολύ μικρό κόστος!

Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να ασφαλιστούν για την περιουσία τους (Property Insurance), για τους εργαζόμενους τους, αλλά και να προστατευθούν από επιθέσεις μέσω του διαδικτύου για κλοπή χρημάτων ή δεδομένων μέσω της περίφημης Κυβερνοασφάλειας (Cyber Insurance).

Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο από τα πιο πάνω ανεπιθύμητα γεγονότα και η περιουσία μας υποστεί ζημιές, η ασφαλιστική εταιρία θα μας αποζημιώσει.

Ενότητα 7 - Ο ρόλος της ασφάλισης
Ενότητα 7 - Ο ρόλος της ασφάλισης

Λέξεις κλειδιά

Κίνδυνος, διασπορά του κινδύνου, ασφαλιστική εταιρία, ασφάλιση περιουσίας, κυβερνοασφάλεια

Κατέβασε τα quiz - button - banner