Διαφορές αναγκών
και επιθυμιών

Διαφορές αναγκών με επιθυμίες

Οι άνθρωποι εργάζονται και τα χρήματα που βγάζουν τα χρησιμοποιούν για να αγοράσουν πράγματα που χρειάζονται (ανάγκες), αλλά και πράγματα που θέλουν να αποκτήσουν (επιθυμίες).

Οι ανάγκες είναι όλα αυτά που μας είναι απαραίτητα για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, όπως:

 • η τροφή
 • το καθαρό νερό
 • τα ρούχα
 • η εκπαίδευση
 • η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες
 • και μια στέγη για να κοιμόμαστε με ασφάλεια.

Χωρίς αυτά, σίγουρα κανείς από εμάς δε θα μπορούσε να ζήσει με αξιοπρέπεια!

Ενότητα 3 - Διαφορές αναγκών και επιθυμιών - εικ. 1
Ενότητα 3 - Διαφορές αναγκών και επιθυμιών - εικ. 2

Από την άλλη μεριά, οι επιθυμίες είναι πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε, αλλά δεν είναι απαραίτητα για να επιβιώσουμε. Για παράδειγμα, το τελευταίο μοντέλο γνωστής μάρκας smartphone είναι πανέμορφο και με πολλές δυνατότητες, αλλά σίγουρα μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό!

Οι ανάγκες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή!

Άλλες οι ανάγκες των παιδιών στη χώρα μας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και άλλες οι σημερινές!

Άλλες οι ανάγκες των παιδιών σε μια φτωχή χώρα της Αφρικής και άλλες οι ανάγκες των παιδιών σε πλούσιες χώρες, όπως η Ελβετία ή η Δανία.

Είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μας να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών, αφού αυτό θα μας βοηθήσει να χρησιμοποιούμε τα χρήματα μας πολύ προσεκτικά, με σοφία και σύνεση!

Ενότητα 3 - Διαφορές αναγκών και επιθυμιών - banner

Ανάγκες (needs)

είναι όλα όσα μας είναι απαραίτητα για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι.

Οι ανάγκες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

 • Στέγη (κύριο σπίτι, ιδιόκτητο ή με ενοίκιο)
 • Ρούχα
 • Γιατρούς και φάρμακα
 • Τροφή
 • Μεταφορές (λεωφορείο, μετρό, αυτοκίνητο)
 • Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα)
 • Εκπαίδευση
ενότητα 4
ενότητα 4 - σπίτι

Επιθυμίες (wants)

είναι όλα όσα θα θέλαμε να είχαμε, αλλά δεν μας είναι απαραίτητα για να επιβιώσουμε.

Οι επιθυμίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

 • Εξοχικό σπίτι
 • Κοσμήματα
 • Video games
 • Tablets, smartphones
 • Παιχνίδια που κοστίζουν ακριβά
 • ∆ιασκέδαση

Στον σημερινό κόσμο, υπάρχουν πάρα πολλά αγαθά και υπηρεσίες που κάποιος μπορεί να επιλέξει να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει.

Τα αγαθά ή προϊόντα

είναι πράγματα που μπορείς να ακουμπήσεις.

Tα φρούτα, οι σοκολάτες, ένα ρολόι, ένα ποδήλατο, τα αυτοκίνητα, οι υπολογιστές, τα tablets, ένα αεροπλάνο, είναι αγαθά.

Οι υπηρεσίες

είναι δραστηριότητες που ένα άτομο προσφέρει σε κάποιον άλλο. Τις υπηρεσίες δεν μπορείς να τις ακουμπήσεις, είναι δηλαδή άυλες.

Οι δάσκαλοι και οι οδοντίατροι προσφέρουν υπηρεσίες. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο για ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη είναι υπηρεσία.

Πρέπει να ξέρεις ότι οτιδήποτε δημιουργείται, παράγεται ή επιδιορθώνεται κοστίζει. Για να αγοράσει, λοιπόν, κάποιος αγαθά ή υπηρεσίες πρέπει να πληρώσει, αφού κανείς δεν εργάζεται δωρεάν.

Πρέπει ακόμα να ξέρεις ότι ακόμα και πράγματα ή υπηρεσίες που νομίζεις ότι είναι δωρεάν, στην πραγματικότητα κοστίζουν! Αυτά ονομάζονται δημόσια αγαθά.

Ενότητα 3 - Διαφορές αναγκών και επιθυμιών - εικ. 5
ενότητα 4 - αυτοκίνητα

Αν πηγαίνεις για παράδειγμα σε ένα δημόσιο σχολείο, πρέπει να γνωρίζεις ότι κοστίζει αρκετά χρήματα. Για να λειτουργήσει ένα σχολείο πρέπει να χτιστεί, και αυτό κοστίζει, όπως και οι εγκαταστάσεις του, αλλά και η συντήρησή του. Οι δάσκαλοι που πρέπει να διδάξουν πρέπει να πληρωθούν, όπως και τα άλλα έξοδα που έχει ένα σχολείο, όπως το ρεύμα και το νερό. Επιπλέον το φωτοτυπικό μηχάνημα, αλλά και το χαρτί που χρησιμοποιείται κοστίζουν. Όλα αυτά τα χρήματα τα πληρώνουν οι πολίτες έμμεσα (και οι γονείς σου φυσικά), μέσα από τους φόρους.

Φόρος εισοδήματος είναι εκείνο το τμήμα του εισοδήματος των πολιτών ενός κράτους που αποδίδεται υποχρεωτικά σε αυτό, για να καλύψει συγκεκριμένα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, όπως η ασφάλεια των πολιτών (στρατός, αστυνομία, λιμενικό), η υγεία (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) και η παιδεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, πανεπιστήμια).

Ένας άλλος γνωστός φόρος που επιβαρύνει όλα τα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Aξίας, γνωστός ως ΦΠΑ.

Τέλος υπάρχει και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει τον κάτοχο ακίνητης περιουσίας, γνωστός ως ΕΝΦΙΑ.

Εκτός από τα δημόσια αγαθά τα οποία πληρώνονται μέσα από τους φόρους, οι γονείς σου πληρώνουν και πολλά άλλα ιδιωτικά αγαθά και υπηρεσίες που μπορεί να νομίζεις ότι είναι δωρεάν.

Το γάλα και το πρωινό που παίρνεις, τα φρούτα και το φαγητό που τρώτε, απλά πράγματα όπως μία οδοντόκρεμα, ένα κουλούρι, το ρεύμα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, το νερό, η σταθερή και η κινητή τηλεφωνία και πολλά άλλα έξοδα της οικογένειας δεν είναι δωρεάν! Και φυσικά τα πληρώνουν οι γονείς σου, απλώς εσύ δεν το βλέπεις, αφού οι συναλλαγές αυτές δεν γίνονται μπροστά σου!

Κάποια αγαθά και υπηρεσίες δεν κοστίζουν καθόλου χρήματα. Αυτά ονομάζονται ελεύθερα αγαθά. Όλοι χρειαζόμαστε αέρα για να ζήσουμε, αλλά δεν χρειάζεται να πληρώσουμε για αυτόν. Μπορούμε να γυμναστούμε σ’ ένα πάρκο ή σε μια κοντινή παραλία απολαμβάνοντας παράλληλα τη φύση, χωρίς να πληρώσουμε απολύτως τίποτα!

Έχεις δει ποτέ ένα ουράνιο τόξο; Δεν είναι πανέμορφο;

Λέξεις κλειδιά

Ανάγκες, επιθυμίες, δημόσια αγαθά, ελεύθερα αγαθά, ιδιωτικά αγαθά, προϊόντα, υπηρεσίες, φόρος

Κατέβασε τα quiz - button - banner