Δημιουργώντας
έναν προϋπολογισμό

Τι είναι ο προϋπολογισμός και γιατί μας αφορά όλους

Τα περισσότερα άτομα δεν σημειώνουν ούτε τα έσοδα τους, ούτε τα έξοδα τους!

Μπορεί να έχουν μια γενική άποψη για τα οικονομικά τους, αλλά τα καθημερινά μικροέξοδα και οι ξαφνικές υποχρεώσεις τους, τους δημιουργούν μια θολή εικόνα για την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Υπάρχει τρόπος να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας;

Η απάντηση είναι ναι!!! Με την δημιουργία ενός προϋπολογισμού!

Ενότητα 5 - 5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό
Ενότητα 5 - 5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός είναι ένα σχέδιο στο οποίο καταγράφουμε αναλυτικά τα καθημερινά έσοδα / έξοδα μας. Με τον τρόπο αυτό παρακολουθούμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά, διορθώνουμε πιθανά λάθη μας και προσαρμοζόμαστε στη δικιά μας πραγματικότητα, χωρίς να εξαρτιόμαστε από τους άλλους και να ζούμε με δανεικά.

O προϋπολογισμός λοιπόν μας βοηθάει να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας και να πετύχουμε τους χρηματοοικονομικούς μας στόχους!

Οι οικογένειες, οι επιχειρήσεις, οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα κράτη αλλά και το κάθε άτομο ξεχωριστά, πρέπει να φτιάχνουν προϋπολογισμούς ώστε να προγραμματίσουν σωστά όχι μόνον το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο!

Ο προϋπολογισμός της οικογένειας

Κάθε οικογένεια πρέπει να κάνει προϋπολογισμό, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση των χρημάτων της και να υλοποιήσει τους χρηματοοικονομικούς και άλλους στόχους της.

Σε ένα τετράδιο, λοιπόν, ξεκινάμε να σημειώνουμε τα καθημερινά έσοδα και έξοδά μας, μια συνήθεια που θα μας βοηθήσει να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας.

Ενότητα 5 - 5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό
Ενότητα 5 - 5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό

Οι στόχοι της οικογένειας

Οι σπουδές των παιδιών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, η ποιότητα ζωής κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης, η μείωση του χρέους και των δανείων της οικογένειας, η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης για την προστασία της οικογένειας από άσχημες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η πρόσκαιρη ανεργία, είναι στόχοι που απαιτούν σωστό προγραμματισμό!

Για τον καλύτερο προγραμματισμό τους, οι οικογένειες πρέπει να γνωρίζουν πόσα χρήματα βγάζουν το μήνα (έσοδα), τις συνολικές δαπάνες που έχουν (έξοδα), τι δάνεια έχουν πάρει, αν χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες και πόσα χρήματα χρωστάνε σε αυτές, τη συνολική περιουσία που έχουν και πώς αυτή είναι κατανεμημένη.

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας εργάζεται, κερδίζει κάποια χρήματα. Αυτά τα χρήματα ονομάζονται εισόδημα. Άμα προσθέσουμε τα χρήματα που βγάζουν όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλά και επιπλέον τυχόν εισοδήματα που μπορεί να έχει από τόκους ή ενοίκια, προκύπτει το οικογενειακό εισόδημα.

Φυσικά, μια οικογένεια πρέπει να ξέρει τα έξοδά της.

Το φαγητό, τα ρούχα, η στέγη όπως είδαμε κοστίζουν… και δεν είναι μόνον αυτά!

Η οικογένεια πρέπει να πληρώσει το ρεύμα και το νερό, τους λογαριασμούς τηλεφώνων, τις ασφάλειες και τους φόρους.

Εάν τα συνολικά της έσοδα είναι μεγαλύτερα από τα συνολικά της έξοδα, τότε η οικογένεια έχει περίσσευμα και μπορεί να αποταμιεύσει!

Εάν όχι, τότε για να συνεχίσει τον ίδιο τρόπο ζωής πρέπει να δανειστεί!

Τα πολλά δάνεια όμως και οι πιστωτικές κάρτες, κρύβουν μεγάλους κινδύνους και υψηλούς τόκους, ενώ μία πιο σοφή κίνηση είναι να δει η οικογένεια ποια έξοδα είναι περιττά και να τα περιορίσει!

Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσει τα έσοδά της είναι κάποια μέλη της να δουλέψουν.

Όμως με τη σημερινή οικονομική κρίση και ανεργία αυτό είναι δύσκολο, για αυτό χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και προσεκτική κατανάλωση!

Ενότητα 5 - 5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό
Ενότητα 5 - 5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό
Ενότητα 5 - 5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό

Φτιάχνοντας τον δικό σου προϋπολογισμό!

Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να φτιάξεις τον δικό σου προϋπολογισμό και να διαχειρίζεσαι με σύνεση τα δικά σου – έστω και λίγα – χρήματα.

Αν οι γονείς σου, σου δίνουν χαρτζιλίκι κάθε εβδομάδα, τότε κάνε τον προϋπολογισμό σου με βάση την εβδομάδα.

Αν δεν μπορούν να σου δίνουν χαρτζιλίκι, να το σεβαστείς, να καταλάβεις τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να έχουν και προσπάθησε να είσαι χαρούμενος με όλα τα υπόλοιπα που σου προσφέρουν.

Στην αρχή, λοιπόν, γράψε το εβδομαδιαίο πιθανό εισόδημά σου!

Αυτό θα περιλαμβάνει το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι σου, τυχόν έκτακτα χρήματα που μπορεί να σου δίνει η γιαγιά ή ο παππούς… και χρήματα από κάποιες μικροδουλειές που μπορεί να έχεις συμφωνήσει με τους γονείς σου να κάνεις!

Στη συνέχεια σημείωσε όλα τα έξοδά σου!

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται τα τακτικά σου έξοδα, όπως είναι το καθημερινό κουλούρι που μπορεί να αγοράζεις στο σχολείο, χρήματα που δίνεις για να βοηθήσεις κάποιους αδύναμους πολίτες ή παιδιά και, τέλος, κάποια έκτακτα έξοδα, όπως είναι η αγορά παιχνιδιών από το διαδίκτυο.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο προϋπολογισμός είναι ένας οδηγός κατανάλωσης και αποταμίευσης και φυσικά δεν χρειάζεται να τηρείται με αυστηρότητα κάθε εβδομάδα. Θα μπορούσες, λοιπόν, την μία εβδομάδα να καταναλώσεις περισσότερο και την επόμενη λιγότερο!

Στον πίνακα 1 φαίνεται ένας υποθετικός εβδομαδιαίος προϋπολογισμός για παιδιά.

Αν αφαιρέσουμε τα υποθετικά έξοδα των 9,00 € από τα υποθετικά έσοδα των 12,00 €, προκύπτει ένα ποσό 3,00 € την εβδομάδα.

Τα 3,00 € που περισσεύουν την εβδομάδα, μπορούμε να τα αποταμιεύσουμε.

Αν πολλαπλασιάσουμε τα 3,00 € με τις 52 εβδομάδες που έχει ο χρόνος, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 156,00 €!

Κοιτώντας τις τιμές στο διαδίκτυο θα ανακαλύψεις πόσα σπουδαία πράγματα μπορείς να αγοράσεις με αυτό το ποσό!!!

Ενότητα 5 - 5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό
Ενότητα 5 - 5. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό
Πίνακας 1

« Εβδομαδιαίος προϋπολογισμός 26/9/2021 »

 

Τα έσοδα της εβδομάδας …

Εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι 7,00 €
Μικροδουλειές 2,00 €
Άλλα έκτακτα έσοδα, όπως χαρτζιλίκι από την γιαγιά ή τον παππού 3,00 €
Σύνολο εσόδων 12,00 €
 

Τα έξοδα της εβδομάδας …

5 κουλούρια στο σχολείο
2 τυρόπιτες
5 x 0,50 € = 2,50€
2 x 1 € = 2 €
Βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη 1,00 €
Άλλα έκτακτα έξοδα όπως χρήματα για αγορά παιχνιδιών 3,50 €
Σύνολο εξόδων 9,00 €
Συνολικά Έσοδα – Συνολικά Έξοδα 3,00 €

Λέξεις κλειδιά

Προϋπολογισμός, έσοδα, έξοδα, οικογενειακό εισόδημα

Κατέβασε τα quiz - button - banner