Στον κόσμο του Metaverse με τον Ελευθέριο Κ. Νικολάου, Διπλωματούχο Μηχανικό Παραγωγής και Διοίκησης, MBA, Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Η πρώτη χρήση του όρου καθώς και η ανάπτυξη της κυρίαρχης ιδέας για την φύση και τις λειτουργίες του περιβάλλοντος του metaverse, συναντώνται στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Snow Crash» του Neal Stephenson. Ωστόσο, ενώ η ιδέα ενός μετασύμπαντος θεωρείτο μυθοπλασία το 1992, διαφαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ενδεχομένως ακόμα και στο άμεσο μέλλον.

Σήμερα, ο όρος metaverse αναφέρεται τόσο σε τρέχουσες αλλά κυρίως σε μελλοντικές ενοποιημένες ψηφιακές πλατφόρμες, εστιασμένες στην εικονική και στην επαυξημένη πραγματικότητα. Προωθείται ευρέως ως το επόμενο επαναστατικό βήμα του διαδικτύου και θεωρείται μια σημαντική επιχειρηματική και οικονομική ευκαιρία για τον κλάδο της τεχνολογίας καθώς και για άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως επίσης και για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Το metaverse θα αποτελέσει ουσιαστικά την πραγμάτωση της ιδέας για έναν διαδικτυακό, τρισδιάστατο, εικονικό χώρο που θα συνδέει τους χρήστες σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Θα έχει την δυνατότητα να διασυνδέει πολλαπλές πλατφόρμες, με παρόμοιο τρόπο όπως η σημερινή εκδοχή του διαδικτύου περιέχει διαφορετικούς ιστότοπους, προσβάσιμους μέσω ενός και μόνον προγράμματος περιήγησης.

Στο όραμα για το metaverse, όπως διατυπώνεται κατά κύριο λόγο από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας, συσκευές όπως virtual reality headsets, digital glasses και smartphones θα επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση σε περιβάλλοντα τρισδιάστατης εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας όπου θα μπορούν να εργαστούν, να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν με τους φίλους τους, να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, να επισκεφθούν απομακρυσμένες τοποθεσίες και να έχουν πρόσβαση σε πληθώρα εκπαιδευτικών ευκαιριών∙ όλα σε ένα περιβάλλον που θα προσφέρεται μέσω ενός συνδυασμού καινοτόμων τεχνολογιών με νέους και καθηλωτικούς για τους χρήστες τρόπους.

Όπως λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό, το metaverse δεν θα αποτελεί έναν μοναδικό τύπο εμπειρίας. Αντίθετα, αναφέρεται σε ένα φάσμα καθηλωτικών ψηφιακών εμπειριών που θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες στο μέλλον και οι οποίες θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν σε μια σειρά διαφορετικών δραστηριοτήτων σε πλήρως ψηφιακούς χώρους. Επίσης, το metaverse δεν θα αποτελείται από έναν και μόνο ψηφιακό χώρο αλλά από έναν αριθμό ψηφιακών χώρων που δημιουργούνται αυτή την στιγμή από πολυάριθμες εταιρείες και φορείς, για να προσφέρουν πιο ρεαλιστικές και καθηλωτικές ψηφιακές εμπειρίες βασισμένες στην τεχνολογική καινοτομία.

Η χρήση του metaverse θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στις τεχνολογίες της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) και της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), με κάθε χρήστη να ελέγχει έναν χαρακτήρα ή ένα avatar. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια επαγγελματική συνάντηση μικτής πραγματικότητας (mixed reality) στο εικονικό γραφείο σας χρησιμοποιώντας ένα σετ Oculus VR, να ολοκληρώσετε την εργασία σας και έπειτα να χαλαρώσετε με ένα παιχνίδι βασισμένο στην τεχνολογία Blockchain, ή ακόμα και να διαχειριστείτε το χαρτοφυλάκιο με όλα τα ψηφιακά και φυσικά περιουσιακά σας στοιχεία∙ όλα μέσα στο περιβάλλον του metaverse.

Αν και το metaverse δεν υπάρχει ακόμα στην τελική του μορφή, μπορείτε να γνωρίσετε ορισμένες πτυχές του στους υπάρχοντες εικονικούς κόσμους των βιντεοπαιχνιδιών. Παιχνίδια όπως το Second Life και το Fortnite ή ακόμα και εργαλεία κοινωνικοποίησης του εργασιακού περιβάλλοντος όπως το Gather.town, συγκεντρώνουν πολλά στοιχεία από τις διάφορες πτυχές της κοινωνικής μας ζωής και τα αποτυπώνουν ως στοιχεία σε εικονικούς κόσμους. Ενώ οι εφαρμογές αυτές δεν αποτελούν το metaverse, η προσέγγισή τους είναι παρόμοια.

Εκτός από την υποστήριξη των παιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις δημοφιλέστερες μέχρι σήμερα περιπτώσεις χρήσης, το metaverse θα ενσωματώνει και θα συνδυάζει στοιχεία ολοκληρωμένων οικονομικών συστημάτων, ψηφιακές ταυτότητες, αποκεντρωμένη διακυβέρνηση και πληθώρα άλλων εφαρμογών. Λόγω της σημαντικής θέσης των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας Blockchain στην ανάπτυξη των διαφόρων πτυχών του metaverse, ακόμα και σήμερα, η δημιουργία και η κατοχή πολύτιμων αντικειμένων και νομισμάτων από τους χρήστες σε ψηφιακή μορφή, βοηθούν στην ανάπτυξη ενός ενοποιημένου περιβάλλοντος για το metaverse. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά προσφέρουν στο Βlockchain μία μοναδική θέση και, παράλληλα, την δυνατότητα να υποστηρίξει και να τροφοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την μελλοντική τεχνολογία.

*Ο Ελευθέριος Κ. Νικολάου είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, MBA, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

*Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο bankingnews.gr στις 11/07/2022.

Share this post on: