Τις προηγούμενες τρεις ημέρες, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, συναντήθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής για την 15η ετήσια Σύνοδο Κορυφής των κρατών BRICS, με την επέκταση του μπλοκ και την ένταξη σε αυτό περισσοτέρων κρατών να είναι ένα από τα σημεία συζήτησης που βρέθηκαν πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη.
Ήδη μια σειρά από χώρες έχουν καταθέσει αίτηση για είσοδο στην ομάδα των BRICS, από τις οποίες ξεχωρίζουν η Τουρκία και το Ιράν.
Όπως είναι γνωστό, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Ομάδα των Επτά (G7), η οποία αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, είχε κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, καθώς τα κράτη BRICS γνώρισαν μια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, η συλλογική επιρροή και οι φιλοδοξίες τους άρχισαν να αυξάνονται.
Ειδικότερα, η θεαματική άνοδος της Κίνας έχει αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η παραγωγική ικανότητα της χώρας, η τεράστια αγορά καταναλωτικών αγαθών, καθώς και η ανάπτυξη με γνώμονα την καινοτομία, την έχουν ωθήσει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ η Ινδία βρίσκεται ακόμα μερικά βήματα πίσω, ο τεράστιος πληθυσμός της και ο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος της τεχνολογίας, την τοποθετούν στην κατάλληλη θέση ώστε να γίνει η δεύτερη οικονομική υπερδύναμη του μπλοκ. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, με το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ (σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης) ουσιαστικά να μειώνεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Παρ’ όλ’ αυτά, τα πέντε κράτη των BRICS ξεπέρασαν αθροιστικά τα κράτη της G7 ως προς το ΑΕΠ τους το 2020, εκφρασμένο σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Parity, PPP).
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το μπλοκ αντιπροσωπεύει σήμερα το 32,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε σχέση με το 16,9% του 1995, ποσοστό που είναι πλέον αισθητά μεγαλύτερο από το μερίδιο της G7, το οποίο αναμένεται να βρεθεί φέτος στο 29,9%. Στο παρακάτω εντυπωσιακό γραφικό από την Statista, μπορείτε να δείτε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σύγκριση των μεριδίων των δύο ομάδων κρατών επί του παγκόσμιου ΑΕΠ για τα έτη 1995, 2010 και 2023.
Η άνοδος των κρατών BRICS, αν και δεν απουσιάζουν ορισμένες προκλήσεις και ανισότητες εντός της ομάδας, οδήγησε σε αυξημένες εκκλήσεις για μια πιο συμπεριληπτική και αντιπροσωπευτική παγκόσμια διακυβέρνηση, αποδίδοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις φωνές που αποκλίνουν από τις πολιτικές που διαμορφώθηκαν από τη δυτική ηγεσία της G7. Μάλιστα, πουθενά αυτή η απόκλιση δεν ήταν τόσο εμφανής όσο στην απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η G7 καταδίκασε την επίθεση και επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, κανένα από τα μέλη των BRICS δεν έχει καταγγείλει τις ενέργειες της Ρωσίας, ούτε έχει συμμετάσχει στις κυρώσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει επίσης και το αναμενόμενο νέο κοινό νόμισμα των κρατών BRICS, που θα συνδέεται με τον χρυσό και θα αμφισβητήσει έντονα την κυριαρχία του δολαρίου, η οποία έχει αρχίσει να μειώνεται πλέον αισθητά.