Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού πραγματοποιεί webinar με τίτλο «Η σημασία του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού για την Ελληνική Οικογένεια», στα πλαίσια του Διεθνούς Forum «Family Economy Week 2021».
Το webinar θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 19 Οκτωβρίου, στις 14:00.
Στο αυριανό webinar συμμετέχουν, ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Νικόλαος Δ. Φίλιππας, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Φώτης Κουρμούσης, ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Γεώργιος Α. Πάνος, και η Δρ. Βασιλική Τζώρα, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.
Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε για την πλήρη θεματολογία του webinar και να εγγραφείτε για την παρακολούθησή του: https://www.familyeconomyweek.eu/people-the-importance-of-financial-literacy-gre
Η Ελλάδα και το Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού συμμετέχουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο διεθνές συμπόσιο «Family Economy Week». Το φετινό συμπόσιο θα διεξαχθεί 18 με 22 Οκτωβρίου 2021. Μεταξύ των δράσεων του Ινστιτούτου είναι η οργάνωση και διεξαγωγή του webinar για την Ελλάδα με τίτλο «Η σημασία του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού για την Ελληνική Οικογένεια».
Καθημερινά οι πολίτες καλούνται να πάρουν χρηματοοικονομικές αποφάσεις. Αυτό περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πληρωμών, τη δημιουργία οικογενειακού προϋπολογισμού, την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών, την αποταμίευση, το δανεισμό και τις επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να διαχειριστούν αποφάσεις σχετικά με την αποπληρωμή ενός στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου, την ασφάλιση ενός ακινήτου, την ασφάλιση ζωής και υγείας, το συνταξιοδοτικό προγραμματισμό, καθώς και τη διαχείριση εξόδων σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο καλύτερη είναι η κατάρτισή τους σε θέματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, τόσο καλύτερες και ωφέλιμες είναι οι αποφάσεις που λαμβάνουν. Η έλλειψη σχετικών χρηματοοικονομικών γνώσεων μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές. Για το λόγο αυτό ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί μία απαραίτητη δεξιότητα για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι συνέπειες από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι ακόμα ορατές στην ελληνική οικονομία αλλά και στην κοινωνία. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και μία πανδημία, η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), που αναμένεται να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Λόγω των πρωτοφανών δυσμενών καταστάσεων που βιώνουμε και της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την εποχή μας, οι άνθρωποι εστιάζουν στο σήμερα και όχι στο άμεσο μέλλον για την κάλυψη των μελλοντικών τους αναγκών, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε οικογενειακό. Για το λόγο αυτό απαιτούνται δράσεις ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού όπως η εν λόγω διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (webinar) με τίτλο «Η σημασία του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού για την Ελληνική Οικογένεια» που θα πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου Family Economy Week 2021 / The Energy of the New Economy – People, Planet, Innovation.
Στο φετινό webinar, οι συμμετέχοντες θα αναδείξουν με τις ομιλίες τους τη σημασία του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού τόσο για την ελληνική οικογένεια όσο και για την κοινωνία μας συνολικά, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Ελλάδα, Καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας, θα μιλήσει για την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την εκπαίδευση των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 9-11 χρονών. Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Φώτης Κουρμούσης θα μιλήσει για τα εργαλεία διαχείρισης της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας και τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό. Ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Δρ. Γεώργιος Α. Πάνος, θα μιλήσει για την χρηματοοικονομική εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα και πως να την ενισχύσουμε, και τέλος η Δρ. Βασιλική Τζώρα, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, θα μιλήσει για την μέτρηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού των νέων στην Ελλάδα.